Agenţii economici care utilizează substanţe chimice, verificaţi de ITM Sălaj

 

Inspectorii de muncă derulează până la finele acestui an o campanie de verificare a respectării prevederilor legale privind expunerea lucrătorilor la agenţi chimici la locul de muncă, ţinând cont de modificările legislative în domeniu. „Principale obiective urmărite sunt: monitorizarea respectării prevederilor legale europene (directiva agenţi chimici – DAC, directiva cancerigeni şi mutageni – DCM şi Regulamentul nr.1907/2006- REACH) privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenţi chimici periculoşi şi centralizarea datelor necesare elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene referitoare la asigurarea securităţii şi sănătăţii”, a precizat Mariana Pop, purtătorul de cuvânt al inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj.
Substanţele chimice fac parte integrantă din viaţa de zi cu zi a lumii contemporane. Industriile care produc şi utilizează substanţe chimice au un impact semnificativ asupra ocupării forţei de muncă, a comerţului şi a creşterii economice la nivel mondial dar, în acelaşi timp, substanţele chimice pot efecte adverse asupra sănătăţii umane şi a mediului. O varietate de forţe economice şi de reglementare determină schimbări în producţia, în transportul, importul şi exportul, în utilizarea şi eliminarea treptată a substanţelor chimice periculoase. „Multe guverne au adoptat legi cu scopul de a gestiona riscurile aferente volumului tot mai mare de produse chimice, corporaţii de top au adoptat programe de management al riscului chimic, cu toate acestea, sunt în creştere varietatea şi complexitatea substanţelor chimice, ceea ce implică lacune grave şi neconcordanţe între politicile şi practicile corporatiste”, au mai explicat reprezentanţii ITM Sălaj.
Potrivit acestora, aceeaşi preocupare pentru prevenirea/combaterea efectelor adverse ale substanţelor chimice asupra sănătăţii umane şi a mediului se manifestă şi la nivelul factorilor de decizie din Uniunea Europeană, elaborându-se acte normative în acest sens. Cele mai importante, din punct de vedere al domeniului securitate şi sănătate în muncă fiind Regulamentul nr. 1907/2006 (REACH) şi Regulamentul nr.1272/2008 (CLP). Totodată, în anul 2013 a fost modificată Legea nr.349/2007 privind reorganizarea cadrului instituţional în domeniul managementului substanţelor chimice. „În cadrul acestei acţiuni se desfăşoară activităţi de informare, conştientizare şi control. Acţiunile de control se vor desfăşura, în perioada 01.10 – 06.12.2014, la agenţi economici din toate domeniile de activitate care utilizează substanţe sau amestecuri chimice”, a punctat purtătorul de cuvânt al ITM Sălaj.

Leave a Comment