Clădirea de patrimoniu din centrul municipiului Zalău a primit în vara acestui an primele semne de atenție din partea autorităților locale, în vederea reabilitării, știut fiind faptul că această clădire de patrimoniu într-un grad de degradare extreme de avansat, și cu un aspect urbanistic care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Valoarea totală a investiției, aprobată de consilierii locali municipali, este de 1.800.000 lei cu TVA (aproximativ 387.000 de euro).
Lucrările vor cuprinde reabilitarea exterioară a clădirii, montarea unor instalații electrice noi, instalații sanitare, de canalizare, instalații termice și de ventilație, instalații detecție incendiu, montarea unui boiler și a unei centrale termice pe gaz. Clădirea se află într-o stare de degradare avansată de mulți ani, cei aflați la conducerea municipiului în anii trecuți trecând cu vederea mereu sesizările zălăuanilor dar și pericolele vizibile la care trecătorii și riveranii erau expuși zi de zi, existând pericolul ca bucăți din clădire să se desprindă și să cadă peste trecători, așa cum s-a și întâmplat de altfel în mai multe rânduri, pe parcursul anilor trecuți. În acest moment sunt depuse patru oferte, urmând ca până la sfârșitul anului să fie declarată câștigătoare una dintre ele. Potrivit viceprimarului Teodor Balajel, obiectivul va fi predat în vederea începerii lucrărilor la începutul anului viitor, urmând ca acestea să demareze propriu-zis în primăvara anului viitor.
Primăria Zalău va reface această clădire folosind bani din bugetul local, având în vedere faptul că șansele obținerii unei finanțări europene erau extrem de scăzute datorită fondurilor mici alocate regiunii de Nord-Vest și a unor condiții pe care clădirea nu le îndeplinea pentru a se încadra într-un asemenea tip de finanțare. Reprezentanții Primăriei municipiului Zalău au precizat:
“Având în vedere profilul municipiului și obligația de a introduce obiectivul finanțat în circuitul public, de a asigura prin proiect creșterea numărului de turiști, interdicția de a desășura activități administrative sau economice în obiectivul finanțat, precum și faptul că suma alocată la nivel de regiune Nord-Vest a fost mică, s-a considerat că nu este oportună pregătirea unui proiect cu finanțare europeană. Mai trebuie precizat faptul că anul trecut, atunci când s-a derulat sesiunea de depunere, Municipiul avea în derulare contractul pentru realizare PUZ Zona centrală, iar achiziția serviciilor de proiectare s-a realizat cu dificultate datorita lipsei de interes a posibililor ofertanți pentru astfel de proiecte. Proiectul PUZ Zona centrală era un document esențial pentru avizarea proiectului”, se arată în răspunsul municipalității pe marginea acestui subiect.
Despre eventuale sponsorizări din partea unor firme sau concerne puternice din municipiu nu poate fi vorba, așa că singura sursă viabilă a rămas bugetul local.
Nu s-a luat încă o decizie referitoare la chiriașii din clădire, urmând să fie aleasă una dintre cele două variante posibile – fie o relocare temporară, atât cât vor dura lucrările, fie posibilitatea rămânerii în clădire, o variantă destul de improbabilă având în vedere complexitatea lucrărilor, atât pe exterior cât și în interiorul clădirii.
În primăvara anului trecut, Primăria a consultat cetățenii municipului în privința viitoarei destinații a acestei clădiri, însă doar trei propuneri au venit din partea zălăuanilor, în acest sens. S-a propus utilizarea spațiilor în activități pentru copii și elevi sau pentru înființarea unui muzeu al personalităților de prim rang din istoria municipiului.
Dupa renovare se vor platii chiriile la nivelul pietii in aceasta cladire psd ista?
aici e locul de nebunii a lui Nosa si Ghita Pop, are vrea si Liviu Balint
sa pice cladirea pe nosa si pop. 2 hoti