Autovehiculele parcate pe domeniul public ce au inspecția tehnică expirată, precum și cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe și impozite vor fi ridicate de primării după doar două luni de la data la care au fost găsite și considerate astfel abandonate, în loc de termenul de 1 an cât prevede legea aflată acum în vigoare.
Modificările vor intra în dezbaterea Parlamentului în această toamnă. Conform noilor măsuri propuse de proiectul de act normativ, termenul în care un vehicul aflat pe domeniul public sau privat poate fi considerat abandonat, va va fi scurtat de la 1 an la 60 de zile. Proiectul extinde, în acest context, și categoria vehiculelor abandonate, care va cuprinde toate vehiculele parcate pe domeniul public al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat, precum și cele neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație sau cele pentru care proprietarul nu a achitat taxele și impozitele prevăzute de lege. În prezent, pentru identificarea proprietarului sau a deținătorului legal al vehiculului fără stăpân sau abandonat, primarul aduce la cunoștință publică caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunț într-un cotidian local, în termen de cinci zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare.
Conform noilor prevederi, primarul va trebui să anunțe locul de identificare a autovehicului, înainte de a fi demarate procedurile de ridicare.
Parlmentarii propun, de asemenea, reducerea de la 10 zile la 5 zile a termenului în care, după primirea somației de la primărie, proprietarul trebuie să ridice autovehiculul abandonat, în caz contrar acesta trecând în proprietatea primăriei.
Autorii proiectului de lege vor să se asigure că proprietariul unui vehicul abandonat nu îl va muta doar pe un alt spațiu public și prevăd cu claritate că simpla mutare nu va întrerupe termenele și procedurile specifice pentru un autovehicul ori remorcă/rulotă abandonate.