Activitatea centrelor de permanenţă de sănătate, dar şi stadiul demersurilor pentru înfiinţarea altor centre de acest tip în judeţul Sălaj, a constituit joi, 31 octombrie, ordinea de zi a şedinţei comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. În cadrul şedinţei, care a avut la Instituţia Prefectului, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ligia Marincaş, a prezentat un raport privind activitatea centrelor de permanenţă existente la nivelul judeţului. În prezent, în Sălaj, funcţionează un număr de patru centre de permanenţă în localităţile Zalău, Crasna, Cehu Silvaniei şi Hida, iar în acestea îşi desfăşoară activitatea, acordând servicii medicale în regim de gardă un număr de 30 de medici de familie care se află în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Toate cele patru centre sunt fixe şi funcţionează în spaţii puse la dispoziţie de administraţiile publice locale. Conform raportului prezentat de directorul DSP Sălaj, în luna septembrie, cele mai multe persoane care au apelat la serviciile centrelor de permanenţă au fost la Zalău -582, la Centrul din Cehu Silvaniei – 136 de persoane, la Centrul din Hida – 119 persoane şi la Centrul din Crasna – 54 de persoane.
În urma analizei acestui raport, prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a motivat nevoia înfiinţării unui astfel de centru în comuna Ileanda, având în vedere numărul mare de locuitori şi distanţa mare între localităţile situate pe Valea Someşului şi oraşul Jibou. Astfel, în perspectivă, se urmăreşte crearea a încă două centre de permanenţă în localităţile Ileanda şi Sărmăşag.
În prezent, cele patru centre de permanenţă îşi desfăşoară activitatea, de luni până vineri, de la ora 15 la 7 la Zalău, între orele 15,30 – 7,30 la Hida, între orele 18-8 la Cehu Silvaniei şi la Crasna între orele 18 şi 8. De asemenea, în zilele de sâmbătă şi duminică şi sărbătorile legale, dar şi în zilele declarate libere, garda în aceste centre durează 24 de ore.