Bacalaureatul din acest an a reprezentat o piedică serioasă pentru foarte mulţi absolvenţi sălăjeni ai cursurilor liceale, la nivel de judeţ fiind declaraţi respinşi la examenul maturităţii aproximativ 1.300 de tineri, din totalul de circa 2.500 care au susţinut probele în sesiunea de vară. Cum nu se pot înscrie la unităţi de învăţământ superior, iar traiul pe banii părinţilor nu este o alternativă, mulţi din cei declaraţi respinşi s-au îndreptat spre Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, în vederea căutării unui loc de muncă. În cazul în care nu reuşesc să se angajeze în termenul de 60 de zile prevăzut de legislaţia în vigoare, tinerii cu pricina vor primi un ajutor financiar în sumă de 250 de lei din bugetul de stat. „Până în 31 iulie anul curent, 535 de absolvenţi ai cursurilor liceale (cu diplomă de BAC sau fără, n.r.) şi-au depus dosarele la AJOFM, în vederea căutării unui loc de muncă. Faţă de anii trecuţi, se observă o creştere semnificativă a numărului de cazuri, întrucât până la aceeaşi dată a anului trecut la AJOFM au fost depuse 371 de asemenea dosare, iar în 2010 – doar 226. Potrivit legislaţiei în vigoare, absolvenţii au obligaţia de a-şi căuta loc de muncă, timp de 60 de zile, prin AJOFM, şi abia apoi, la o a doua depunere a dosarului, vor putea cere indemnizaţie de şomaj,”, a declarat directorul AJOFM Sălaj, Alexandru Pura.
Potrivit sursei citate, creşterea considerabilă a numărului de dosare depuse se explică prin faptul că, în acest an faţă de cei anteriori, au fost mult mai mulţi absolvenţi de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. Pe lângă cei 535 de absolvenţi de liceu care îşi caută loc de muncă prin AJOFM Sălaj, aici şi-au depus dosarele, până la 31 iulie, 74 de absolvenţi de studii superioare şi 25 de sălăjeni care au absolvit şcoli primare ori profesionale.
La fel ca absolvenţii de liceu, şi aceştia trebuie să îşi caute, timp de 60 de zile, loc de muncă prin AJOFM, şi abia ulterior, dacă nu au reuşit să se angajeze, la o redepunere a dosarelor pot cere indemnizaţie de şomaj, în valoare de 250 de lei. „Statul va plăti absolvenţilor care se angajează pentru mai mult de un an o primă de încadrare de 500 de lei. De asemenea, angajatorii primesc pentru absolvenţii angajaţi între 500 – 750 de lei/lună, timp de un an, şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor la şomaj”, a mai explicat Alexandru Pura.
Va creşte rata şomajului
În ceea ce priveşte numărul de şomeri existent în judeţ, Alexandru Pura a declarat că este vorba de peste 5.000 de persoane. „Deocamdată, nu avem rata şomajului înregistrată în judeţ la finele lunii iulie, dar conform datelor înregistrate la sfârşitul lunii iunie, în judeţ sunt peste 5.000 de şomeri. La vremea respectivă, rata şomajului înregistrată în judeţ a fost de 4,96 procente. Cred că rata şomajului pentru finele lunii iulie va fi puţin mai mare, din cauza absolvenţilor care nu şi-au găsit loc de muncă”, a declarat Alexandru Pura. Acesta a spus că, fiind perioadă estivală, firmele lucrează la capacitate maximă şi puţine sunt cazurile în care se fac concedieri. „În iulie, am avut un singur agent economic care a notificat AJOFM că va face disponibilizări. Este vorba de o firmă din domeniul serviciilor (obiect de activitatea asigurarea pazei şi a protecţiei, n.r.), care a anunţat că va concedia trei angajaţi. În timpul verii sunt puţine cazurile în care se fac concedieri”, a declarat Alexandru Pura.
De precizat că majoritatea sălăjenilor fără loc de muncă – peste 4.000 – au domiciliul în mediul rural, populaţia din comunele judeţului având mai mari dificultăţi decât orăşenii în privinţa angajării.