Închiderea centrelor de plasament din judeţ până cel târziu în 2020 – lucru prevăzut în Strategia naţională privind drepturile copilului – obligă autorităţile să găsească alternative pentru instituţionalizarea copiilor aflaţi în prezent în astfel de unităţi.
Soluţia identificată o reprezintă construirea caselor de tip familial, în acest sens Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj pregătind proiecte cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional. Pentru înfiinţarea unor astfel de centre, ce vor putea găzdui până la 16 copii, este nevoie ca administraţiile locale să pună la dispoziţie terenuri pe care să fie ridicate imobilele.
Primăria Mirşid este prima care a răspuns solicitărilor Direcţiei, punând la dispoziţie un teren de peste 1.000 de metri pătraţi, un proiect de hotărâre de trecere a respectivei parcele în administrarea CJ Sălaj fiind aprobat luni, 12 martie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a aleşilor judeţeni. „În urma solicitărilor transmise către mai multe unităţi administrativ teritoriale, comuna Mirşid ne-a comunicat disponibilitatea transmiterii unui teren în suprafaţă de 1.017 metri pătraţi, aflat în domeniul public al comunei şi în administrarea Consiliului Local, în domeniul public al judeţului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În perspectiva închiderii Centrului de Plasament de la Jibou, DGASPC Sălaj intenţionează să construiască, din bani europeni, patru astfel de case de tip familial. Deşi ar fi fost de preferat ca respectivele imobile să fie ridicate în oraşe, pentru a facilita accesul copiilor la instituţiile de învăţământ şi infrastructură, reprezentanţii instituţiei sunt nevoiţi să accepte variante în mediul rural. Şi asta, spune directorul Violeta Milaş, din lipsă de terenuri pretabile unui astfel de proiect, în condiţiile în care pentru o casă de tip familiar necesarul este de minim 5.000 de metri pătraţi. „Ne-am fi dorit să primim un teren în Zalău, având în vedere că foarte mulţi copii sunt la şcoală aici, stau în internate; singura ofertă venită de la municipalitate a fost un teren în Ortelec, dar şi acolo a fost problemă cu situaţia juridică a parcelei. Am primit oferte de la primării în Lupoaia sau Poiana Blenchii, dar nu putem duce copiii din centrul Jiboului în locuri în care fără acces la utilităţi”, a precizat Milaş.
În aceste condiţii, locaţiile identificate pentru celelalte trei case de tip familial sunt la Şomeş Odorhei, pe un teren în centrul localităţi, aproape de dispensarul medical, la Var şi Inău, pe locul unor şcoli dezafectate. Nici aceste spaţii nu sunt, însă, lipsite de probleme, dată fiind situaţia juridică incertă a imobilelor, dar şi obligativitatea încadrării în standardele de cost pentru lucrările de investiţii finanţate din fonduri publice, de circa 395 de euro/metru pătrat.
La Centrul de Plasament de la Jibou sunt instituţionalizaţi, în prezent, 68 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 3 şi 26 de ani. Deşi capacitatea unităţii este de 81 de copii, la Jibou nu mai pot fi preluate cazuri noi, tocmai din cauza anunţatei închideri. Ca efect, copiii preluaţi în regim de urgenţă la Zalău nu au unde să fie transferaţi, situaţie în care capacitatea de cazare a centrului din municipiu fost depăşită.