Numărul şomerilor sălăjeni a crescut în cursul iulie cu 378 de persoane faţă de luna anterioară. Potrivit buletinului statistic privind piaţa muncii din judeţ, remis de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, la finalul lunii iulie 2013 în evidenţele instituţiei erau înregistaţi 5.951 de şomeri, iar rata şomajului a fost de 5,67 la sută. Din totalul acestora, 1.851 de persoane beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Conform AJOFM Sălaj, referitor la structura şomerilor după nivelul de instruire, persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, constituie ponderea cea mai mare care se adresează agenţiei judeţene în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă – 72,5 la sută. Şomerii cu un nivel de instuire liceal şi post-liceal reprezintă 21,3 la sută, iar cei cu studii universitare – 4,4 la sută.
Din punct de vedere al structurii şomerilor pe grupe de vârstă, din cei apropape 6.000 de şomeri sălăjeni, persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de reprezintă ponderea cea mai mare – 26,9 la sută, urmată de categoria persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani – 23,1 la sută, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani – 22,7 la sută, categoria tinerilor cu vârsta de sub 25 de ani – 19,5 la sută şi a personelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani – 7,8 la sută. În funcţie de mediul de provenienţă 4.430 de şomeri îşi au domiciliul în mediul rural, iar 1.521 sunt cu domiciliul în mediul urban.
În regiunea de Nord Vest, cea mai mică rată a şomajului a fost înregistrată în judeţul Cluj – 3,46 la sută, urmată de Maramureş – 3,87 la sută, Bihor – 4,09 la sută, Satu Mare – 4,11 la sută, Bistriţa Năsăud – 4,57 la sută şi Sălaj – 5,67 la sută. La nivel naţional rata şomajului a înregistrat valoarea de 5,29 la sută. Cea mai mare rată a şomajului, la nivel naţional, a fost înregistrată în judeţul Vaslui -10,03 la sută, iar cea mai mică s-a înregistrat în judeţul Timiş – 1,71 la sută, Sălajul situându-se pe locul 21.
Nu se poate…nu se poate ca salajul sa aiba procentul cel mai mare de someri din regiunea NV,acum cand d-l Sarca a implimentat sistemul minune ( care dealtfel nici nu mai functioneaza) de acces la birourile AJOFM. Daca in loc sa fi aruncat acei bani pe aparate (apa sambetei) cu acei bani se puteau angaja vreo zece someri care ar fi condus somerii spre cele birouri. AJOFM o institutie capusa care nu rezolva nimic si care doar „se face ca lucreaza”
:)) Pe vremea cand conducea d-l Sarca somerii erau mai putini :)) Acum conduce altcineva. Si …sistemul functioneaza foarte bine, doar sa nu ai nevoie de el …salajanule.