Veşti bune pentru personele care vor să adopte copii! Noua Lege a adopţiei simplifică procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie. În plus, părinţii care vor să adopte copii vor beneficia de un concediu de acomodare, perioadă în care vor fi remuneraţi.
Noua Lege a adopţiei, iniţiată în anul 2015 de Guvern, care simplifică procedurile şi reduce termenele, a fost supusă votului, în cursul acestei săptămâni, în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Legea, aprobată, care urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui României, prevede pentru părinţii care vor să adopte un copil un concediu de acomodare de un an, faţă de 90 de zile. Mai mult, au fost simplificate şi procedurile privind cererile de încredinţare, dar şi cele privind obţinerea atestatelor pentru adopţie. Astfel, noua legea introduce şi concediul de acomodare pentru unul dintre părinţii adoptivi, care a fost stabilit de Executiv la 90 de zile, timp în care se va plăti şi o indemnizație de 6,8 ISR (Indicativul Social de Referinţă, în valoare de 500 de lei în baza căruia sunt calculate prestaţiile sociale), de maximum 3.400 de lei lunar. Indemnizaţia se va plăti lunar pentru copiii cu vârsta de peste doi ani, iar pentru micuţii cu vârsta de sub doi ani se vor aplica prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului. Legea a fost adoptată, cu modificări, de către Senat şi a primit raport de admitere, cu amendamente, în Comisiile din Camera Deputaţilor. Noua formă a legii prevede şi condiţii mai uşoare pentru părinţii adoptivi care sunt cetăţeni români. Guvernul stabilise că aceştia au dreptul să demareze proceduri de adopţie dacă au locuit cel mult un an în România înaintea solicitării, însă Camera Deputaţilor a hotărât ca acest termen să fie redus la şase luni. De asemenea, o altă modificare este cea cu privire la obţinerea atestatelor pentru adopţie, acesta se va obţine în 90 de zile faţă de 120.
Numărul adopţiilor în Sălaj este în creştere
După cum a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, cei care doresc să adopte un copil trebuie să se adreseze Direcţiei. Aici, persoanele abilitate le vor „înmâna” o fişă de informare cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească. În situaţia în care familia în cauză a decis în mod categoric, că doreşte acest lucru, va depune o cerere de atestare. Apoi, va urma perioada de atestare care va include fel de fel de verificări asupra celor care vor să adopte un copil. „Nu este nevoie ca cei care doresc să adopte un copil să fie înstăriţi şi să trăiască în lux. Important este, ca familia care vrea să adopte, să-şi dorească cu adevărat acest lucru şi să demonstreze că pot să crească şi să îngrijească un copil”, a precizat Milaş. După perioada de atestare, familiile, respectiv persoanele care doresc să adopte copiii vor primi un certificat de adopţie cu menţiunea „apt de adopţie”. Apoi, urmează perioada de adaptare cu copilul „ales” pentru adopţie. Dacă nu există compatibilitate, familie – copil, în perioada de adaptare părinţii pot opta pentru un alt copil declarat adoptabil. Perioada de adaptare, potrivit noii legi a fost prelungită, la un an.
Anul trecut în judeţul Sălaj au fost finalizate opt adopţii, dintr-un total de 30 de copii declaraţi adoptabili. Este vorba despre copii cu vârsta de 7-8 luni, până la vârsta de 4-5 ani, care au reuşit să ajungă în sânul unei familii. Potrivit directorului DGASPC Sălaj, în acest an sunt în curs de finalizare un număr de şapte adopţii. Patru familii au fost atestate pentru procedura adopţiei şi alte două familii sunt în curs de atestare.
În 2015 – prima adopţie internaţională din judeţ
În judeţul Sălaj a fost realizată la începutul anului trecut prima adopţie internaţională din judeţ. Este vorba despre o copilă de şase ani care şi-a găsit liniştea în sânul unei familii tocmai în Canada. Este vorba de o familie de români, stabilită în Canada, iar părinţii, cu vârste între 40 şi 50 de ani, au venit de nenumărate ori în ţară unde s-au întălnit cu fetiţa în perioada de adaptare. Fetiţa care a ajuns în Canada se afla în evidenţele Oficiului Român de Adopţii, după ce în România nu s-a găsit nicio familie care să dorească să o înfieze. Adopţiile internaţionale au fost sistate în România în anul 2005, în urma unor scandaluri legate de destinaţia copiilor şi a fost reluate în anul 2002.
Legea adopţiei instituie termene precise în care un copil poate deveni adoptabil. Acest lucru se întâmplă abia la un an de la instituirea măsurii de protecţie specială şi părinţii naturali, precum şi rudele până la gradul IV nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie. De asemenea, un copil poate fi declarat adoptabil dacă părinţii şi rudele lui până la gradul IV declară, în scris, că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi în termen de 60 zile nu şi-au retras această declaraţie sau dacă minorul a fost înregistrat din părinţi necunoscuţi. În acest caz, adopţia se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere al copilului. În judeţul Sălaj au fost declaraţi adoptabili, anul acesta, cinci copii, iar în prezent peste 950 de copii şi tineri vârste cuprinse între o lună şi 26 de ani se află în grija statului. Situaţiile pentru care au ajuns să fie luaţi în grija “străinilor”, în plasament, sunt cauzate de: lipsa unui părinte, familii monoparentale, de lipsa ambilor părinţi, sărăcie, neglijare, diferite forme de handicap şi, din păcate, violenţa fizică.