4.000 de sălăjeni vizați de un proiect de lege: șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor avea de trecut teste medicale severe

Noi modificări vor fi aduse Codului Rutier, cel mai probabil în primăvara anului viitor, potrivit unor surse din Poliția Română, lucru care ar putea da bătăi de cap șoferilor care au trecut pragul vârstei de 70 de ani și le-ar putea periclita chiar dreptul de păstrare a permisului de conducere.

Astfel, șoferii care au împlinit această vârstă ar putea fi obligaţi să facă vizita medicală mai des pentru a-și înnoi permisul de conducere. Mai exact, peste această vârstă, permisul nu va mai avea valabilitate de 10 ani, aşa cum este în prezent, ci perioada ar putea fi scurtată la doar un an. În funcție de rezultatul controlului, permisul de conducere le va fi prelungit încă un an sau retras, după caz.

Ultima modificare ce se dorea a fi operată în Codul Rutier de actualii guvernanţi a fost aceea prin care permisul de conducere ar putea fi obţinut doar de către cei care au absolvit 11 clase. Astfel, prin condiționarea absolvirii învaţământului minim obligatoriu, sa se asigure ca cine se afla la volan are capacitatea intelectuală de a învăţa regulile de circulaţie şi de a analiza în trafic indicatoarele rutiere.

Măsurile au fost preluate dintr-un document al Comisiei Europene intitulat “Pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră: orientări pentru politica de siguranţă rutieră 2011-2020”, așadar există șanse mari ca acest proiect să fie adoptat în curând, și la noi.

Testele medicale valabile pentru șoferii de vârsta a III-a

Potrivit proiectului, examenul medical se va concentra pe aptitudinile de care șoferul are nevoie pentru a participa în condiții de siguranță la trafic,  fără a deveni un pericol pentru sine sau alți participanți. Aceste condiții medicale impuse sunt atat de natură fizică cât și de natură psihică, astfel încât, pentru a trece examenul medical, candidatul trebuie să se încadreze în parametri standard în ceea ce privește: vederea, auzul, eventual handicap locomotor, diabet (nivel de glicemie), epilepsie, afecțiuni neurologice grave etc.

De asemenea, pe lângă examenul fizic, șoferii ar trebui sa fie examinați și pentru depistarea unor eventuale tulburări mentale. Toți candidații ar trebui să susțină un test psihologic (test care în prezent se susține numai la obținerea permisului de conducere, nu și la prelungirea acestuia), iar dreptul de a avea în continuare permis le-ar putea fi refuzat în cazul în care sunt diagnosticați cu: tulburări neuropsihice, deteriorarea atenției, a gândirii, reactivității, tulburări emoționale și comportamentale grave, pentru care nu vor primi aviz psihologic favorabil.

Deși persoanele din această categorie de vârstă produc cele mai puține accidente -aproximativ trei la sută din total- s-a constatat faptul că principala cauză a producerii evenimentelor rutiere este starea de sănătate nu tocmai bună a acestor conducători auto.

Aproape 4.000 de sălăjeni sunt vizați de acest proiect

Conform ultimelor date statistice furnizate de Instituția Prefectului Sălaj, în județ sunt 86.243 de deținători premise de conducere auto, diferite categorii. Dintre aceștia, 20.954 sunt conducători auto cu vârste cuprinse între 51 și 70 de ani, și 3.929 au vârsta de peste 71 de ani. Aceștia din urmă vor fi vizați de acest proiect de lege care, după toate probabilitățile, cu atât mai mult cu cât legea este deja implementată la nivel European, are șanse mari să capete și la noi litera legii.

Potrivit Prefecturii Sălaj, cifra poate varia, pentru că există și cazuri în care cei care dețineau permis nu mai sunt în viață, iar familiile nu au predat actul la Serviciul Premise Auto, fapt care face imposibilă radierea din sistem. Pe de altă parte, numărul celor care vor intra sub incidența legii este, în mod logic, mai mare de 4.000, dat fiind faptul că aceasta este cifra din statistică a celor care au peste 71 de ani, iar acestora li se adaugă, firesc, și cei care au între 70 și 71 de ani.

 

 

 

Leave a Comment