10.000 de ouă infestate cu Salmonella şi importate din Polonia au fost retrase de pe piaţa covăsneană la finalul săptămânii trecute. În urma acestei situaţii, Federaţia Naţională Pro Agra îi sfătuieşte pe consumatorii români să fie foarte atenţi la momentul achiziţionării ouălor, întrucât retragerea de la comercializare a cantităţii amintite nu este suficientă pentru a elimina riscurile de contaminare.
“Considerăm că retragerea de la comercializare de pe piața românească a unei cantități de 10.000 de ouă nu este o măsură care să garanteze că nu mai există riscuri de contaminare. Ouăle importate din Polonia se transportă cu camioane ce au capacitate de 300.000 de ouă, caz în care întregul transport este contaminat”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei.
Specialiştii recomandă consumatorilor să verifice ştampila aplicată pe ou, iar în cazul în care există două culori/nuanțe pe același ou sau pe ouăle din aceeași caserolă există culori diferite este o mare probabilitate ca ele să fi fost inscriptionate clandestin și ddm (data durabilității minime) să nu fie reală.
Consumatorii trebuie să cunoască că în conformitate cu legislația UE, privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creștere, următoarele doua litere, țara de origine (RO), următoarele doua litere judetul, iar ultimele trei cifre codul fermei.
În plus față de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod și ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura țara din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.
Oficialii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj ne-au declarat că zilele trecute au intrat în judeţ circa 3.000 de ouă din Polonia, însă acestea nu reprezintă niciun pericol. “În cazul acestora a fost retrasă restricţia întrucât erau însoţite de buletin de analiză care atestă că nu reprezintă un pericol”, a precizat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj.
Puteţi citi AICI un articol publicat în urmă cu două săptămâni, în ziarul nostru, având ca subiect problemele cu care fermierii sălăjeni se confuntă din cauza abundenţei de ouă poloneze pe piaţa sălăjeană.