Toaleta publică de lux din centrul Zalăului, o investiţie care a „topit”, în 2008, peste 170.000 de lei de la bugetul local, a adus municipalităţii, în cei cinci ani de funcţionare, încasări ce abia depăşesc 15.000 de lei. Din veniturile obţinute, Primăria Zalău nu a reuşit nici măcar să acopere cheltuielile de funcţionare ale construcţiei.
Puţin peste 15.000 de lei a încasat municipalitatea în decursul celor cinci ani scurşi de la darea în folosinţă a wc-ului public situat în Piaţa 1 Decembrie 1918. În schimb, pentru întreţinerea acestei construcţii, în aceeaşi perioadă au fost cheltuiţi din banul public aproape 18.000 de lei.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Primăriei Zalău, în cursul anului 2013, din taxa percepută pentru utilizarea wc-ului public la bugetul reşedinţei de judeţ au intrat circa 2.300 de lei, adică aproximativ 15 procente din totalul încasărilor realizate în cei cinci ani. Taxa de utilizare a WC-ului public este de un leu.
„O toaletă publică nu prea are cum să fie profitabilă. De aceea este serviciu public, pentru că el nu poate fi rentabil din punct de vedere economic”, explică Aurel Bican, director general al Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public Zalău.
Administraţia locală a decis montarea acestei toalete de lux în anul 2008, când de la bugetul local au fost alocaţi în această direcţie 173.228 de lei, bani destinaţi atât achiziţionării, cât şi montării WC-ului public. Suma reprezintă contravaloarea, de la acea dată, a unui apartament cu trei camere.
În urmă cu cinci ani, subiectul a trezit discuţii aprinse între reprezentanţii municipalităţii. În timp ce unii consilieri locali susţineau că din aceşti bani pot fi achiziţionate două ambulanţe complet utilate şi invocau că amplasarea construcţiei lângă Instituţia Prefectului şi fântâna arteziană din centrul Zalăului este total nepotrivită, alţii considerau că investiţia este mai mult decât necesară, luând în calcul numărul mare de copii care se joacă pe platou, precum şi faptul că zona este foarte circulată. În ciuda opoziţiei unor aleşi municipali, proiectul a fost aprobat, principalul motiv invocat fiind acela că Zalăului îi lipsea o astfel de facilitate.
Toaleta este dotată cu senzor cu infraroşu pentru detectarea utilizatorilor, buton automat pentru apă, săpun, aer cald, LCD pentru mesaje, scaun englezesc suspendat, precum şi un panou de avertizare exterior anti-vandalism. Principala funcţie a toaletei o reprezintă curăţarea automată a closetului, atât pe interior, cât şi pe exterior, a podelei şi a pereţilor, până la înălţimea de 0,8 metri. WC-ul public poate fi utilizat şi de câtre persoanele cu dizabilităţi.
La nivelul municipiului Zalău există şapte toalete publice, şase dintre acestea (din Piaţa Agroalimentară, de la Cimitirul Municipal, din Parcul Central, din Piaţa Astralis, din Piaţa Dumbrava-Nord şi din Piaţa 1 Decembrie 1918) aflându-se în administrarea DGADP Zalău, iar o alta, respectiv cea din Pădurea-Parc Brădet, în cea a Ocolului Silvic. Instituţia amintită va prelua în administrare, în perioada următoare, toaleta publică din incinta Clădirii Transilvania.
pai daca problema se pune doar in termenii rentabilitatii hai sa punem un bec rosu deasupra. Tot ”loc de usurare” s-ar numi…
La nivelul nostru de civilizatie wc-ul public ar trebui sa fie gratuit Atunci, poate ne vom obisnui si peste trei generatii se poate vorbi de taxa.La Geneva e gratuit si acum.Sunt doar doua variante.Alegeti.