Human Papilloma Virus (HPV) este un virus ce poate avea efecte negative asupra sănătății omului și se manifestă în corp infectând epiderma și mucoasele. Infecția este una frecventă și poate apărea în orice moment al vieții. Cele mai multe persoane sunt depistate cu tulpini ale acestui virus odată cu începerea vieții sexuale.
Peste o sută de tipuri de HPV
În prezent, există un număr de 120 de tipuri de HPV, iar dintre acestea, 15 pot determina cancerul de col uterin. Mai mult, virusul poate fi contactat atât de femei, cât și de bărbați, și este asociat și cu alte tipuri de cancer, precum cel de vulvă, vaginal, penian sau oro-faringian.
HPV – Principalul vinovat pentru cancerul de col uterin
La nivel național, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul persoanelor de sex feminin, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și reprezintă a treia cea mai frecventă neoplazie în rândul româncelor. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, estimările arată că anual sunt depistate, în medie, aproximativ 3.400 de cazuri noi de infecție cu acest virus. Mai mult, numărul persoanelor care au decedat din cauza acestei forme de cancer depășește în medie 1.800 de la un an la altul.
Cancerul de col uterin în Sălaj
La nivelul județului, anual sunt depistate zeci de astfel de cazuri de cancer în rândul sălăjencelor. În perioada anilor 2022 – 2024, în Sălaj au fost depistate 98 de cazuri de cancer de col uterin, intrate în evidența Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Potrivit datelor furnizate de instituție, în anul 2022 au fost raportate 31 de cazuri. În urmă cu trei ani, populația feminină cu vârste de peste 15 ani era de 102.917 sălăjence. Rata de incidență la o sută de mii de locuitori în 2022 an a fost de 30,12.
Un an mai târziu, numărul de cazuri depistate la nivelul județului a înregistrat o creștere. Potrivit datelor DSP Sălaj, 37 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin, la o populație de peste 102 mii de femei cu vârste de peste 15 ani. În ceea ce privește indicatorii de incidență la o sută de mii de locuitori, rata a ajuns la 36,10 în 2023. Anul trecut, numărul cazurilor a fost unul mai mic, de 30, confirmate în rândul persoanelor de sex feminin din județ. Rata de incidență în anul 2024 fost de 29,34, remarcându-se astfel o scădere semnificativă în comparație cu anul precedent.
Prevenirea infectării cu HPV
Vaccinul împotriva infecției cu HPV poate fi administrat tuturor persoanelor, atât bărbaților, cât și femeilor, care își exprimă această intenție. Numărul de doze necesare imunizării variază de la o vârstă la alta. Astfel, pacienților cu vârste de până la 19 ani le sunt administrate două doze, iar celor cu vârsta mai mare, câte trei.