Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede accesul pacienților cu afecțiuni grave (oncologice, boli grave, hepatita C, cardiovasculare, scleroză multiplă) la toate medicamentele destinate unei indicații terapeutice în concordanță cu starea sănătății, și nu la un singur medicament cum era reglementat până acum, au anunțat surse guvernamentale.
Pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv pe pacient se va datora de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlu de contribuţie trimestrială, susțin sursele amintite.
Potrivit acestora, la baza încheierii contractelor cost-volum-rezultat vor sta mecanisme distincte de tip progresiv, fie pacient – volume, fie cost efectiv pe pacient cu rezultat medical.
Mecanismul se aplică atât pentru situațiile în care există un singur medicament pe o indicație terapeutică, dar și pentru situațiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe acceași indicație terapeutică.
Se asigură astfel predictibilitatea costurilor atât pentru bugetul Fondului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă.
Pentru contractele cost-volum rezulat, se stabilește un cost efectiv/pacient cu rezultat medical, fără TVA, ce se va suporta din bugetul Fondului de asigurări la același nivel pentru toate medicamentele substituibile pe aceeași indicație terapeutică, indiferent de prețul lor de comercializare.
Ministerului Sănătăţii a oferit anul trecut, prin mai multe modificări legislative, acces mai facil pacienţilor cu boli grave la serviciile medicale şi au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite 13 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu boli rare. De asemenea, ministerul a avizat şi 12 centre de expertiză în boli rare la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş.
Daca s-ar face preventie de catre medici, atunci ar exista mai putini pacienti bolnavi si s-ar inregistra si o reducere a gravitatii bolii. dar nimeni nu este interesat de acest lucru. Nici pacientul nu vrea sa faca niciun efort de nicio natura considerand ca are dreptul la medicatie pentru contributia la asigurarile de sanatate, nici medicul nu vrea sa renunte la recompensele din partea companiilor farmaceutice. Niciun deranj din partea nimanui. Simbioza ideala!