Deficitul de personal este una din problemele acute cu care se confruntă spitalele din Sălaj. În ultimii ani, situaţia s-a agravat pe fondul plecărilor masive din sistem: tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali şi-au părăsit locurile de muncă din unităţile de stat româneşti pentru a lucra peste graniţă, unde remuneraţiile sunt net superioare şi unde condiţiile de lucru sunt mai bune.
O soluţie văzută de autorităţile centrală pentru întreaga stare de fapt care caracterizează nu doar unităţile sălăjene, ci şi cele din restul ţării, este concursul de rezidenţiat din această lună, în urma căruia în spitale ar putea fi aduşi noi angajaţi. În acest sens, MS a decis suplimentarea locurilor anunţate iniţial.
Potrivit unui tabel postat pe rezidentiat.ro, în spitalele din Sălaj sunt promise 21 de locuri de medici şi un farmacist, cele mai multe din ele fiind la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Astfel, aici este nevoie de doi medici în secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, Cardiologie şi de alţi doi specializaţi în medicina de urgenţă, pentru Unitatea de Primiri Urgenţe. De asemenea, tot la Spitalul Judeţean este nevoie de câte un medic pentru secţiile Medicina Muncii, Cardiologie, Interne, Medicină Sportivă, Neonatologie, Obstetrică – Ginecologie, Oncologie, Recuperare medicală fizică şi balneologie, Reumatologie şi Urologie. Tot la cel mai mare spital din judeţ este nevoie de un farmacist pentru farmacia cu circuit închis, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna. “Concursul din noiembrie ne va putea aduce noi angajaţi abia începând cu 2018, când tinerii vor finaliza studiile de rezidenţiat. Pentru aceasta, noi am întocmit un necesar de personal, bazându-ne pe evaluarea situaţiei. Am luat în calcul nevoia de angajaţi pentru secţiile şi compartimentele din spital care s-au dezvoltat în ultimul timp sau care se vor dezvolta în anii următori, dar şi plecările din spital, întrucât până în 2018 vom avea medici care vor împlini vârsta de pensionare. Odată întocmit, necesarul respectiv a fost trimis la Ministerul Sănătăţii, în vederea concursului de rezidenţiat din această lună. Sper din tot sufletul să găsim personal, chiar avem nevoie de el”, a declarat Laurenţiu Barna.
La Spitalul Orăşenesc Jibou a fost scos la concurs un post pentru cabinetul de Chirurgie (în ambulator integrat, n.r), în timp ce la Spitalul Orăneşesc din Şimleu Silvaniei, conducerea unităţii speră să găsească în urma concursului de rezidenţiat trei medici – un pediatru, un psihiatru şi un medic ORL-ist, acesta din urmă pentru cabinetul din amulator integrat.
Şi Serviciul Judeţean de Urgenţă (SJA) Sălaj are mare nevoie de personal, în condiţiile în care echipajele de pe ambulanţe sunt pe teren 24 de ore din 24, iar fiecare zi înseamnă zeci de intervenţii şi răspunsuri la solicitările populaţiei. Purtătorul de cuvânt al SJA Sălaj, Liviu Varga, a declarat că au fost scoase la concurs trei posturi de medici de familie, două la staţia din Zalău şi unul la cea din Şimleu Silvaniei, însă sunt slabe şanse să se găsească personal. “Noi am mai scos posturi la concurs şi în alte dăţi şi nu am avut succes. Nu sunt oameni care să vină la concurs, nu pot spune din ce cauze anume. În prezent, lucrăm cu şase medici, din care cinci sunt la Zalău şi unul la Jibou. Avem mare nevoie de personal. După cum se vede, la Şimleu Silvaniei nu avem niciun medic, iar intervenţiile sunt multe şi solicitările vin din întreg judeţul”, a declarat Liviu Varga.
Pentru posturile publicate pentru unităţile medicale din Sălaj, concursul de rezidenţiat va avea loc la Cluj Napoca.