Alimentele cu un conținut ridicat de zaharuri, grăsimi, sare, dar și cele bogate caloric, ar urma să fie interzise spre vânzare în unitățile de învățământ. În prezent, toate acestea se află în stadiul de proiect.
Un Ordin al Ministerului Sănătății, aflat la faza de proiect, propune o serie de alimente ce ar urma să fie interzise spre a fi vândute elevilor în incinta școlilor și liceelor din România. Astfel, potrivit anexei Ordinului nr. 1563, se regăsesc alimentele care au în componența lor peste 15 grame de zaharuri la suta de grame de produs. La această categorie se încadrează prăjiturile, acadelele și bomboanele.
Mai mult, interzise spre comercializare ar urma să fie și cele care conțin peste 20 de grame de grăsimi la suta de grame de produs, din care, cumulativ: grăsimi saturate peste 5 grame la suta de grame de produs, dar și acizi grași trans peste un gram la suta de grame de produs. Aici se regăsesc produse precum pizza, hamburgeri, cartofi prăjiți sau produse de tip patiserie. Tot în anexa proiectului de Ordin sunt menționate și alimentele care au în componența lor peste 1.5 grame de sare la suta de grame de produs sau peste 0.6 grame de sodiu. În rândul acestora se regăsesc chipsurile, biscuiții sărați, covrigeii sărați, snacksuri sau brânzeturi sărate.
De asemenea, va fi interzisă vânzarea alimentelor ce au un conținut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare. Concret, aici se încadrează orice tip de aliment care aduce un aport de calorii de peste 300 de kcal. Tot în lista Ordinului Ministerului Sănătății sunt menționate și băuturile răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate, dar și alimentele neambalate, cum ar fi cele vrac, și cele neetichetate. Excepție la alimentele menționate în anexa ministerului fac fructele și legumele proaspete.
Imagine generată cu Inteligența Artificală/Canva.com