Numărul sălăjenilor intoxicați cu ciuperci necomestibile continuă să crească, din păcate. În intervalul 7 – 21 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Zalău au ajuns 27 de persoane intoxicate din cauza ciupercilor necomestibile.
Din fericire, cel puțin în ultimele săptămâni, în județ nu au fost înregistrate cazuri de deces de pe urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Medicii sunt însă îngrijorați, asta în condițiile în care sute de persoane se duc zilnic în pădure pentru a culege ciuperci, producția fiind una record în această toamnă. Potrivit specialiștilor, riscurile sunt mari mai ales acolo unde consumatorii nu cunosc ciupercile. Potrivit medicilor, intoxicaţiile cu ciuperci pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de contaminare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare, fenomen care este favorizat de ploile abundente din ultima perioada. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă se pot manifesta prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.
Fotografie cu caracter ilustrativ
[…] Numărul sălăjenilor intoxicați cu ciuperci necomestibile continuă să crească, din păcate. În intervalul 7 – 21 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Zalău au ajuns 27 de persoane intoxicate din cauza ciupercilor necomestibile. Din fericire, cel puțin în ultimele săptămâni, în județ nu au fost înregistrate cazuri de deces de pe urma consumului de ciuperci otrăvitoare. Medicii sunt însă îngrijorați, asta în condițiile în care sute de persoane se duc zilnic în pădure pentru a culege ciuperci, producția fiind una record în această toamnă. Potrivit specialiștilor, riscurile sunt mari mai… Citeste mai mult […]