Vaccinul antigripal a ajuns în farmaciile din Sălaj, așa după cum ne-a informat dr. Ligia Marincaș – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Regulile de intrarea în posesia vaccinului antigripal s-au schimbat radical. Începând din acest an, potrivit unei Hotărâri de Guvern recent emisă, vaccinul antigripal se va elibera pe bază de rețetă electronică și se va ridica doar din farmacii. Evident că de rețetă vor beneficia numai pacienţii asiguraţi. După ce va intra în posesia vaccinului, cetățeanul se va întoarce, cât se poate de repede, în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator, pentru ca acesta să fie administrat cu respectarea condițiilor de temperatură optimă. În cazul în care timpul de administrare al vaccinului ar fi mult prea mare, pacientul „trebuie să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii. Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare”, așa după cum a precizat dr. Gindrovel Dumitra – coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
În zilele următoare se așteaptă un Ordin de la Ministerul Sănătății prin care să se precizeze cine plătește vaccinul antigripal și cine îl va primi gratuit. O atenție deosebită va trebui avută cu privire la pacienţii cu boli cronice, dar şi față de cei care nu au boli cronice şi care nu ajung lunar la medicul de familie. Se pare că s-a găsit deja răspuns la această situație, așa după cum a precizat dr. Gindrovel Dumitra: „Dacă vorbim despre grupele la risc şi de pacienţi care au anumite boli cronice, începând cu luna septembrie-octombrie, fiecare pacient care se prezintă pentru prescripţia lunară va putea să beneficieze şi de prescripţia electronică pentru vaccin. Cei care nu au boli cronice şi care nu au au – să spunem – motiv pentru a se prezenta la medicul de familie îşi pot face o programare în prealabil şi pot să vină în perioada de dinainte de debutul sezonului gripal, aici vorbind de perioada începând cu luna septembrie pentru cei care au nevoie de două doze, pentru că copiii, care au vârsta sub 9 ani, vor trebui să primească două doze atunci când se administrează prima dată în viaţă, iar în cazul celor cu vârsta de peste 9 ani din octombrie, chiar a doua jumătate a lunii, astfel încât perioada de protecţie oferită de vaccinare să se extindă cât mai mult înspre primăvară, moment în care în România poate să apară un număr foarte mare de cazuri. Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această reţetă, ci şi orice alt medic care să spunem are această competenţă – dau un exemplu, în cazul pacienţilor cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, ei bine, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs și accesul pacientului la aceste vaccinuri”.
[…] Vaccinul antigripal a ajuns în farmaciile din Sălaj, așa după cum ne-a informat dr. Ligia Marincaș – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Regulile de intrarea în posesia vaccinului antigripal s-au schimbat radical. Începând din acest an, potrivit unei Hotărâri de Guvern recent emisă, vaccinul antigripal se va elibera pe bază de rețetă electronică și se va ridica doar din farmacii. Evident că de rețetă vor beneficia numai pacienţii asiguraţi. După ce va intra în posesia vaccinului, cetățeanul se va întoarce, cât se poate de repede, în cabinetul… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]