Campania naţională de vaccinare împotriva cancerului de col uterin care vizează elevele ar putea fi reluată din luna martie, însă imunizarea adolescentelor se va face numai cu acordul părinţilor. Autorităţile centrale nu ştiu, însă, cum privesc părinţii acest subiect, astfel că, deocamdată, tot ce se ştie concret este faptul că programul trebuie dublat de o campanie de informare mult mai extinsă decât cea anterioară.
Proiectul ar urma să se desfăşoare într-un program pilot susţinut de ministerul Sănătăţii, în care vor fi cooptaţi medicii de familie. În principiu, s-a stabilit doar cum va fi achiziţionat vaccinul, dorindu-se evitarea situaţiei de acum 4 ani, când părinţii au refuzat să îşi vaccineze fetele, speriaţi de posibile reacţii adverse. În 2008, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat peste 270.000 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin, dar au fost imunizate până anul trecut abia circa 120.000 de tinere. Iniţial au fost vaccinate elevele cu vârste cuprinse între 12-14 ani, iar apoi, începând cu 2009, campania a fost extinsă şi la persoane de peste 24 ani. În Sălaj, peste o mie de tinere au fost imunicate împotriva bolii sus amintite, cei mai mulţi părinţi refuzând, însă, să accepte vaccinarea fiicelor.
Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă cel târziu la finalul trimestrului întâi, finanţarea programului urmând a fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii.