Anul şcolar 2012 – 2013 va aduce schimbări în ceea ce priveşte vaccinarea elevilor, toate campaniile care până acum se făceau în cabinetele de medicină şcolară urmând să fie efectuate de medicii de familie. Decizia aparţine Ministerului Sănătăţii (MS), dar trezeşte nemulţumire atât în rândul medicilor de familie, cât şi al părinţilor. Primii susţin că, la şcoală, copiii erau mai uşor de vaccinat şi se tem acum că unii elevi nu vor ajunge la cabinete pentru a fi vaccinaţi. De cealaltă parte, părinţii simt că au o responsabilitate în plus, aceea de a-şi însoţi copiii la medic pentru a fi imunizaţi sau, cel puţin, de a se asigura că aceştia au făcut acest lucru, în cazul în care au vârsta potrivită pentru a merge singuri la vaccin. “Ne e teamă ca situaţia vaccinală ar putea fi înrăutăţită dacă vom încerca să convingem domnişoarele că trebuie să se vaccineze antirubeolic, mi-e teamă că nu vor veni să se vaccineze şi asta poate însemna că peste 10 ani când sunt gravide o parte din ele să facă rubeolă şi să facă copii cu malformaţii majore”, a spus preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu.
În acelaşi timp, părinţii sunt şi ei profund nemulţumiţi de cele hotărâte de MS. Valeria D., 42 de ani, din Zalău, ne-a declarat că, deşi are o fiică de 16 ani, va trebui să o verifice pentru a se asigura că adolescenta se va prezenta la medicul de familie în vederea vaccinării. “Fata mea e adolescentă, iar adolescenţii sunt rebeli. Nu cred că va merge de bunăvoie să se vaccineze, era mai uşor dacă aceste campanii de vaccinare se făceau la cabinetele de medică şcolară, ca şi până acum. Eu înţeleg necesitatea şi importanţa unui vaccin, dar adolescenţilor nu le stă mintea la aşa ceva. Nu este exclus să ne spună nouă, părinţilor, că au fost la medic şi că totul e ok, când de fapt ei nici nu au trecut pe acolo. În fond şi la urma urmei, rămân adolescenţi. Şi degeaba spui că e ok, pentru că nu e”, a declarat femeia.
Nici Sabina T., 48 de ani, din Zalău nu vede cu ochi buni schimbarea făcută de MS. “Băiatul meu se teme de ace, mă chinui cu el de când era mic. Dacă rămâneau lucrurile ca până acum, vaccinările se făceau mai uşor. Acum, va trebui să îmi iau liber de la serviciu şi să merg cu el, să mă asigur că este vaccinat. E mare, clasa a X-a, dar are o fobie faţă de ace”, a spus zălăuanca.
Mai îngăduitor decât cele două mame s-a arătat Dumitru C., 51 de ani, dar îngăduinţa acestuia este explicată simplu prin faptul că, şi în această familie, soţia este cea care se va asigura că fiul şi fiica au mers la medicul de familie pentru a fi vaccinaţi. “Nevasta mea este cu treburile astea, deci eu nu mă bag. Totuşi, mi-e greu să cred că fata şi băiatul vor merge repede la medicul de familie să fie vaccinaţi. Cred că va trebui să insiste soţia destul de mult şi voi insista şi eu. Dacă va trebui să meargă careva cu ei la cabinet, cu siguranţă va fi nevastă-mea. De ce au trebuit să schimbe legea? Nu putea rămâne cum a fost?”, a întrebat retoric bărbatul.
Chiar dacă părinţii şi medicii de familie se arată neîmpăcaţi cu situaţia, vor trebui să o accepte, decizia MS urmând să se aplice în cazul tuturor elevilor din toamnă.
Iresponsabilii din MS care se joaca cu campaniile de vaccinare si in fapt cu sanatatea romanilor, trebuie demisi.O campanie de vaccinare trebuie sa functioneze ca un ceas elvetian, sau cel putin ca unul Pobeta, cand ne referim la campaniile desfasurate inainte de 89′ si mai ales trebuie identificate cu exactitate resposabilitatile si sanctiunile in caz de deficiente.Un lucru foarte grav este deasemenea lipsa furnizorului roman de vaccinuri, Institutul Cantacuzino, cel care poate furniza pietei din Romania vaccinele cele mai eficiente.Pentru situatia de la Cantacuzino, vinovatilor trebuie sa li se aplice pedepsele cuvenite….