Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, precum şi unităţile spitaliceşti din judeţ vor fi verificaţi, începând din acest an, de Direcţia Generală de Monitorizare Antifraudă, înfiinţată recent în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Noua structură este subordonată direct CNAS şi este condusă la nivel regional de un medic stomatolog din cadrul compartimentului de control al Casei Judeţene Cluj. „Sălajul face parte din regiunea VI, alături de judeţele Cluj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Bihor. Prin ordinul preşedintelui CNAS, din 28 ianuarie, activitatea noii structuri va fi monitorizată de Cluj, iar coordonator a fost nominalizat un medic stomatolog din cadrul corpului de control al CJAS Cluj”, a explicat Daniela Cordea, medic şef în cadrul CJAS Sălaj. Potrivit acesteia, Direcţia va coordona întreaga activitate de control în unităţile sanitare, dar şi la ceilalţi furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate. „Deocamdată nu au fost demarate controale”, a mai precizat Daniela Cordea.
De asemenea, printre atribuţiile Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă se mai numără şi monitorizarea mai strictă a modului cum sunt cheltuite fondurile alocate de la fondul naţional de asigurări de sănătate, precum şi verificarea calităţii serviciilor medicale efectuate de furnizorii aflaţi sub contract. Noua structură are şi rolul de a dinamiza activitatea de control a caselor de asigurări de sănătate din judeţele regiunii.
Potrivit reprezentanţilor CNAS, controalele se vor organiza fie la sesizarea pacienţilor, fie în urma unui plan de control stabilit de Casa Naţională, iar echipele de control ar urma să fie alcătuite din inspectori de control selectaţi aleatoriu de la casele judeţene de sănătate ale regiunii. De altfel, la nivelul CNAS urmează să fie definitivate normele metodologice.
În Sălaj s-au prescris reţete pentru morţi
Circa 86.000 de lei au fost recuperaţi de reprezentanţii CJAS Sălaj în urma acţiunilor de control desfăşurate pe parcursul anului 2013. “Compartimentul de control al CJAS Sălaj a avut, în 2013, 81 de acţiuni de control, tematice şi operative. S-au dispus 289 de măsuri, în urma acestor controale, sumele recuperate fiind de 85.992 de lei”, au precizat reprezentanţii CJAS Sălaj.
Potrivit acestora, un audit al Curţii de Conturi a României la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, prin acesta, la CJAS Sălaj a scos la iveală nereguli în decontările serviciilor medicale în valoare de 68.481, iar suma recuperată de instituţia sălăjeană a fost de 48.775 de lei. “Diferenţa între cele două sume o reprezintă analiza Casei a fiecărui caz în parte dispus de Curtea de Conturi, motivând veridicitatea sumelor imputate de către noi. Majoritatea cazurilor se referă la persoane decedate, care aveau dată de deces ireală înregistrată în sistem informatic (SIUI), data de deces fiind ulterioară prescrierii reţetei. Este vorba de reţete în valoare de 9.068 de lei, din care s-au recuperat 7.098 de lei, în cinci cazuri demonstrându-se că, de fapt, persoanele respective erau în viaţă în momentul în care a fost scrisă reţeta, înregistrarea datei decesului în SIUI fiind eronată”, a explicat sursa citată.
Nevoiţi să-şi cumpere medicamente pe perioada spitalizării
De asemenea, sumele imputate Casei au fost şi pentru medicamente eliberate de farmacii cu circuit închis, prin prescrieri de către medici, atât din spital cât şi de familie, pe perioada spitalizării. “Medicul a prescris reţeta pe perioada internării, de obicei se întâmplă în ultima sau în penultima zi de spitalizare. Este adevărat că legislaţia prevede prescrierea reţetei, nu eliberarea, noi motivând că reţeta a fost prescrisă într-adevăr pe perioada internării, indiferent de ce medic, cel de familie sau cel din spital, dar a fost eliberată de farmacie după ce bolnavul a ieşit din spital, aratătând faptul că bolnavul pe perioada spitalizării nu a beneficiat de acele medicamente, eliberate, de fapt după spitalizare. Aceste observaţii au fost acceptate. Deci, practic interdicţia este ca pe perioada spitalizării, bolnavul să beneficieze de medicamente din spital”, a mai spus preşedintele CJAS Sălaj.
Un alt control a evidenţiat o sumă de recuperat de 21.018, în mare parte fiind vorba de reţete pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei. “În aceste cazuri, numai medicul de familie poate elibera reţete medicale pentru aceşti pensionari şi numai motivând cu ultimul talon de pensie şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează alte venituri decât din pensie”, a precizat reprezentantul CJAS Sălaj. Potrivit acestuia, sumele au fost recuperate de la medici. În nouă cazuri au fost depuse contestaţii, acceptate de Casă, în urma depunerii unor adeverinţe de la Administraţia Financiară, prin care erau evidenţiate veniturile realizate de persoanele vizate.
is tare curios daca are oarece in gaci, il mazilesc vulpoii daici
a ave da poate in spate