Din totalul celor 224.000 de locuitori ai judeţului, circa 16 la sută, adică în jur de 35.000 de persoane, nu beneficiază de asigurare de sănătate, susţine Olga Stana, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj. Acest lucru înseamnă că aceşti oameni nu pot beneficia de servicii medicale decât în cazul unor urgenţe medicale.
“La finele lunii iunie, pe listele medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa figurau înscrise 220.018 persoane, din care 185.223, reprezentând 84,18 la sută, sunt asiguraţi, iar diferenţa sunt neasiguraţi”, a subliniat oficialul CAS Sălaj.
Potrivit spuselor sale, în situaţiile în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, el poate beneficia doar de pachetul minimal, serviciile medicale fiind acordate în regim de spitalizare continuă şi de zi. Acest pachet cuprinde servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi a bolilor cu potenţial endemoepidemic, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială şi servicii de prevenţie.
Criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor în regim de spitalizare continuă sunt: urgenţă medico-chirurgicală în care este pusă în pericol viaţa pacientului sau care au acest potenţial până la rezolvarea situaţiei de urgenţă; boli cu potenţial endemo-epidemic până la rezolvarea completă a cazului sau naşterea. Internarea pacienţilor în regim de spitalizare de zi se face doar dacă este vorva despre o urgenţă medico-chirurgicală.
În astfel de situaţii, spitalul acordă serviciile medicale având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgenţă.