Triaj epidemiologic în şcolile sălăjene

 

Odată cu reluarea cursurilor după vacanţa de vară, medicii şcolari, de familie şi asistenţii medicali au intrat în sălile de clasă pentru a face triajul epidemiologic al elevilor, acţiune obligatorie la fiecare început de an şcolar. În cadrul verificărilor de rutină, medicii vor încerca să depisteze copiii cu afecţiuni infecto-contagioase, de la angine (roşu în gât), până la boli eruptive şi micoze, dar şi afecţiuni parazitare precum scabia sau pediculoza.
Potrivit informaţiilor furnizate de Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, triajul epidemiologic a început încă din prima zi de şcoală în unităţile şcolare din întreg judeţul. Astfel, în mediul urban, controalele vor fi desfăşurate de medici şi asistenţi medicali şcolari, iar în mediul rural, rolul medicului şcolar va fi îndeplinit de medicul de familie.
Triajul epidemiolgic se va derula în două etape: în prima sunt controlaţi toţi preşcolarii şi elevii, iar după două săptămâni va avea loc un recontrol a celor care au fost depistaţi cu afecţiuni.
La începutul anului şcolar precedent, primul control a scos la iveală peste 250 de elevi sălăjeni, care prezentau diferite probleme de sănătate. Astfel, au fost descoperite 252 de cazuri de angine, pediculoză şi micoze diverse. Mai exact, au fost depistaţi 174 de copiii cu angine, nefiind cazuri de streptococ hemolitic, 40 de copii prezentând pediculoză şi 39 cu micoze diverse. Majoritatea anginelor au fost indentificate în şcolile gimnaziale, respectiv 90 de cazuri. La nivel de liceu, majoritatea cazurilor, respectiv 38 au fost identificate în mediul urban. Cazurile de pediculoză au fost identificate în şcolile din mediul rural.

Două licee, verificate de DSP
De asemenea, la fiecare început de an şcolar, reprezentanţii DSP Sălaj recoltează zeci de probe din unităţile de învăţământ mai mari, pentru depistarea tulpinilor microbiene, precum streptococul sau stafilococul. Potrivit directorului DSP Sălaj, aceste acţiuni vor demara de luni, 23 septembrie, în două unităţi liceale din muncipiu. Este vorba de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” şi Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”. „Prin rotaţie, sunt alese în fiecare an două unităţi şcolare, unde colectivităţile sunt mai mari, iar riscul apariţiei microbilor este, implicit, mai mare. În acest fel investigăm colectivităţile de elevi pentru depistarea unor eventuale afecţiuni respiratorii şi împiedicarea răspândirii acestora. Controale sunt cuprinse în planul anual al programului naţional de sănătate publică. În cele două licee se vor selecta câteva clase şi se vor recolta circa 150 de probe din fiecare unitate şcolară, urmând a fi transmise către laborator pentru analiză”, a precizat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, o primă raportare a datelor rezultate în urma efectuării triajului epidemiologic va fi efectuată în prima jumătate a lunii octombrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment