Totul despre aluaturile congelate din magazine: departe de rețeta bunicii și pline de E-uri

Specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC) au analizat recent, aluaturile congelate aflate la vânzare în marile magazine alimentare. Deși rețeta tradițională spune că foile de plăcintă (cele subțiri) nu trebuie să conțină altceva în afară de făină de bună calitate, apă și puțină sare, iar cele de patiserie, de tipul aluatului franțuzesc, un plus de unt, ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor noastre este departe de aceste rețete. Ingredientele regăsite în compoziţia mărcilor de aluat congelat analizate sunt făina de grâu, apă, drojdie, sare iodată, gluten din grâu, ulei rafinat de floarea soarelui, amidon din porumb, margarină, oţet din alcool etilic rafinat, zahăr, acid acetic, enzime, fibre de grâu, făină de soia, dextroză, grăsime din palmier, ulei de rapiţă, oţet din vin, dioxid de carbon şi azot. Acestei liste li se adaugă, din păcate, o serie de E-uri care, fiecare în parte, ne poate cauza probleme mari de sănătate.

Reţetele simple pentru foi conţin doar făină, sare, uneori un strop de oţet, apă şi eventual una-două linguri de ulei.  Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În cele 30 de produse analizate s-au identificat 17 aditivi alimentari şi diverse arome artificiale, după cum urmează: L-cisteină, carboximetilceluloză de sodiu, sorbat de potasiu, acid sorbic, glicerină, caroteni, mono şi digliceride ale acizilor graşi, gumă de guar, gumă xantan, acid citric, alfa-tocoferol, fosfat de calciu, acid ascorbic, lecitină din soia, esteri ai mono şi digliceridelor, esteri poliglicerici ai acizilor graşi, palmitat de L-ascorbil, arome. Arome artificiale – termenul se referă la combinaţii de substanţe chimice sau substanţe chimice care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul. În sarea iodată se adaugă şi ferocianură de potasiu – E536, agent antiaglomerant, un aditiv periculos pentru sănătate. La peste 100 grade Celsius, o temperatură atinsă și depășită de aproape două ori, fără excepție, în orice proces de coacere, ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap şi ameţeli.

În ceea ce priveşte prezenţa aditivilor de mai sus în sortimentele de aluat congelat analizate, situaţia se prezintă astfel: 60 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin acid citric; 50 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin conservanti; 40 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin arome; 40 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin acid ascorbic;13 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin cisteină;13 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin câte doi conservanţi; 6 la sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin carboximetilceluloza de sodiu; 3 lșa sută din sortimentele de aluat congelat analizate conţin glicerina.

„Aluatul congelat, în cele mai multe situaţii, este un amestec alcătuit din făină, apă, drojdie, uleiuri exotice, margarină, acid citric, emulsifianţi, antioxidanţi, conservanți, coloranţi și arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli precum obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale. În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de produse cu grăsimi trans. În Danemarca, încă din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un conţinut mai mare de doi la sută de grăsimi trans. Agenţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţin grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie. Totodată, cunoscând faptul că multe gospodine folosesc acest produs pentru prăjituri, le recomand să verifice lista de ingrediente.” spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC.

 

 

 

Leave a Comment