Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau, continuă şi în acest an, iar de testare gratuită pot beneficia femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. În această direcţie, în 2018 Sălajului i-au fost alocaţi 50.000 de lei, mai mult decât dublul bugetului de anul trecut, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Banii ar fi suficient pentru aproape 650 de astfel de investigaţii medicale.
Potrivit spuselor sale, pentru a beneficia de testarea gratuită, femeile trebuie să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să fie asimptomatice şi să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Ca noutate, pot fi retestate şi cele care au fost cuprinse în program în ultimii cinci ani. Pacienta se va prezenta la medicul de familie, de unde primeşte formularul FS1, cu care merge la centrul de recoltare. Acolo unde i se va recolta frotiul cito-vaginal, rezultatele urmând să îi fie comunicate de către medicul de familie în circa 30 de zile. În cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invazive, precum şi a unor rezultate neconcludente, pacienta va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigaţiilor.
Din structura reţelei de screening fac parte 110 centre de informare şi consiliere a femeilor, în care îşi desfăşoară activitatea medici de familie, cinci centre de recoltare şi informare, din care trei sunt ambulatorii ale spitalelor publice, iar două, ale furnizorilor privaţi (Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău – cabinet obstetrică-ginecologie şi cabinet planificare familialp; Salvosan Ciobanca Zalău – cabinet obstetrică ginecologie, Spitalul Orăşenesc Jibou – cabinet obstetrică ginecologie, Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei – cabinet obstetrică ginecologie şi cabinet planificare familială şi Denta Expert Zalău – cabinet obstetrică ginecologie) şi un laborator de citologie cu doi medici.
Programul amintit are ca obiective reducerea poverii cancerului de col uterin în populaţia feminină prin depistarea în fază incipientă de boală prin screening organizat; îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
În anul 2017, au fost testate 401 de sălăjence, în cazul a 11 dintre ele fiind constatate leziuni displazice, care au beneficiat de investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate, a precizat oficialul DSP Sălaj. În primele trei luni, alte 225 de paciente au făcut testul Babeş-Papanicolau, şase dintre ele necesitând investigaţii suplimentare şi tratament adecvat.
Programul de screening pentru cancerul de col uterin a fost lansat de către Ministerul Sănătății în august 2012. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că anual, circa 8,8 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza acestei boli, iar consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.