Nouă medici de familie din Sălaj, din mediul rural şi urban, vor fi cooptaţi în cadrul programului naţional pentru depistarea hepatitei C, derulat de Ministerul Sănătăţii. După cum a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, din fiecare judeţ vor fi selectaţi câte nouă medici de familie, care vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienţii cu risc şi să le propună testarea, ce se va face gratuit, până la sfârşitul anului 2015.
Datele colectate vor fi adunate într-un Registru Naţional, la nivel naţional, potrivit celor peste 30.000 de testări de până acum, grupele de vârstă cele mai afectate fiind între 40 şi 69 de ani. În Sălaj, potrivit reprezentanţilor DSP Sălaj, incidenţa virusului hepatic C este una scăzută, de la începutul acestui an fiind depistat doar un singur caz.
Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace sau tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ zece la sută din persoanele infectate cu hepatita C nu cunosc modul în care au contactat boala.
Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul – îngălbenirea pielii şi a ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge şi ţesuturi – poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvolta ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie. Din cauza faptului că adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii. Singura cale de a şti este efectuarea unui test de sânge pentru hepatita C.