Ingrijirea si mentinerea igienei lentilelor de contact este de o importanta capitala, mai ales cand vine vorba de evitarea expunerii unor pericole care pot afecta, in mod iremediabil, sanatatea ochilor.
De aceea, asigurarea igienei accesoriilor medicale oftalmologice este esentiala mai ales atunci cand se manipuleaza lentilele de contact pe ochi.
Contractarea microorganismelor sau a deferitilor agenti cu potential alergen poate dauna grav, chiar pe termen scurt, capacitatii vizuale a ochiului uman. De aceea, utilizarea unor solutii lentile de contact dupa fiecare utilizare face diferenta in ceea ce priveste eliminarea particulelor de praf, cat si a depozitelor proteice existente pe suprafata acestora.
Pentru o manipulare corecta a lentilelor de contact, este recomandabil sa va spalati de fiecare data pe maini inainte de a intra in contact cu pereche de lentile. Dupa spalarea atenta cu apa si sapun, uscarea mainilor face ca picaturile de apa sa nu mai ajunga pe suprafata lentilei, si, mai departe, la nivelul ochilor.
Dupa utilizare, lentilele de curata si se clatesc in solutii lentile de contact speciale, dupa care se pastrreaza, pe toata durata noptii, in recipiente speciale, in solutie multifunctionala.
Despre solutii pentru lentile de contact, specialistii medicali au ajuns la urmatoarele concluzii:
Solutiile pentru lentilele de contact nu sunt universale
Un pas important inainte de a lua decizia de a trece la purtarea lentilelor de contact este faptul ca tipurile de solutii lentile de contact nu sunt universale, deci fiecare tip de lentila se curata si se clateste intr-o anumita categorie de solutie. Mai exact, solutiile multifunctionale ajuta atat la curatare, cat si la dezinfectarea si clatirea lentilelor, intrucat nu contin, in compozitia lor, substante periculoase care ar putea produce leziuni ochiului.
Solutiile pe baza de peroxid se utilizeaza, cu predilectie, pentru dezinfectarea tuturor tipurilor de lentile de contact moi. De retinut este si faptul ca lentilele de contact nu se pastreaza decat in solutii multifunctionale. Peroxoidul joaca rolul unui acid dialuant, astfel incat acesta are proprietatea de a indeparta depunerile de murdarie de pe suprafata lentilei. Din pacate, contactul dintre peroxidul de hydrogen si tesuturile sensibile ale ochiului ar putea produce arsuri. De aceea, pentru dezinfectarea, este necesar ca solutia pe baza de peroxid sa fie diluata, dupa care se realizeaza clatirea lentilei.
Solutiile lentile de comtact disponibile in cutii de diferite forme si dimensiuni
Intrucat oamenii moderni se deplaseaza foarte mult, fie in interes de serviciu, fie in scop turistic, marii producatori de lentile de contact au fost nevoiti sa isi recalibreze filosofia privind realizarea solutiilor pentru lentilele de contact. Astfel, toate tipurile de solutii pentru lentilele de contact vin atat in ambalaje normale, cat si in cutii travel-sized, astfel incat sa poata fi transportate, cu usurinta, in bagajele care sunt transportate cu masina personala, cu autocarul, cu trenul sau cu avionul.
Mai mult, producatorii de solutii lentile de contact s-au adaptat cerintelor de securitate impuse de companiile aeriene, astfel incat au creat sticlute cu solutii mici, care sa fie luate in bagajele de mana.
Nu atingeti capacul recipientului solutiei!
De fiecare data cand utilizati solutia pentru lentilele de contact aveti grija sa nu atingeti capacul recipientului acesteia! Riscul de infectare creste in aceasta situatie, iar transmitere microorganismelor pe suprafata lentilei si, mai departe, la nivelul ochilor, este iminenta.
Puneti capacul imediat dupa folosire!
Aerul reprezinta, de la sine, o importanta sursa de raspandire a agentilor patogeni. De aceea, pentru a preveni infectarea si pierderea proprietatilor solutiei, evitati sa lasati deschis recipientul. Capacul protejeaza de contactul cu mediul extern, care ar putea produce, mai departe, unele infectii oculare grave!
Verificati intotdeauna perioada de valabilitate a solutiei pentru lentilele de contact!
Nu folositi niciodata solutiile destinate ingrjirii lentilelor de contact dupa data de expirare incrisa pe ambalajul produsului! Dupa trecerea perioadei de valabilitate, solutiile isi pierd din proprietatile substantelor active, astfel incat procesul de curatare si dezinfectare sa fie periclitat, din aceasta cauza.
Pentru siguranta si mentinerea sanatatii ochilor, nu uitati sa verificati perioada de valabilitate inainte de fiecare utilizare!