Peste 600 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău. Și asta în doar șapte zile, în perioada 15-25 iunie. Potrivit reprezentanților unității spitalicești, din totalul celor 619 pacienţi prezenți la UPU Zalău, 299 au fost internați pentru tratament și investigații medicale suplimentare în diferite secții ale spitalului, iar opt persoane au părăsit UPU fără acordul medicului. Cei mai mulți pacienți care s-au prezentat la Urgențe pentru a solicita sprijin medical au fost cu: plăgi, fracturi, traumatisme, entorse și contuzii-118 de cazuri; travaliu declanșat-43 de cazuri; mușcături de căpușe-40 de cazuri; gastrită, gastroduodenită, enterocolită, gastro-enterocolită-27 de cazuri; hipertensiune arterială-23 de cazuri; colică abdominală-22 de cazuri; mușcături de câine și pisică-șapte cazuri, politraumatism prin accident rutier-trei cazuri și apendicită-două cazuri. Comparativ cu perioada 13-18 iunie, penultima raportare, numărul pacienţilor, care au ajuns la UPU pentru a solicita sprijin medical, a crescut cu 26 de persoane, de la 593 la 619.
Cresterea adresabilitatii Spitalului de Urgenta din Zalau vizand in mare parte consultatii ce pot fi rezolvate la distanta printr-o comunicare virtuala (telemedicina consultatii on-line) va avea drept consecinta indubitabila trasformarea acestuia in focar de coronavirus.
Un exemplu apropiat ,logistic si spatial fiind :19 cadre medicale ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa au fost depistate pozitiv cu Covid-19…Managerul spitalului dă vina pe faptul că o parte din personalul medical nu a respectat întocmai procedurile de utilizare a echipamentelor de protecţie și distanţare socială.”Este o amenintare potentiala care are mari sanse de a se va valida in timp probabilitatea ridicata fiind rezultanta unui comportament similar atat a cadrelor medicale cat si a pacientilor .
Accesul în spitalul județean este greoi, le reamintim liberalilor că acest spital a fost construit în perioada ceaușistă pt tratarea tuturor bolnavilor sălăjeni, nu numai covid !
Da asa este :accesul este greoi si riscant peste tot :spitale,platit taxe si facturi ,case de pensii primarii……se pot enumera o constelatie de institutii pe la care cetateanul este nevoit sa umble in pelerinaj de cand acestea si-au deschis ghiseele…
Data de 15 mai cu epitetul de relaxare nu a redus riscul infectarii cu sara cov 2,ba chiar din contra ,cunoaste o dinamica ascendenta .In consecinta este o nedumerire de ce nu se aplica indicatiile din HG 252/2020 in care la art 12:
Pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanță, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie, cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare…..
Astfel s-ar rezolva multe cazuri nefiind necesara prezenta fizica la spitale si alte institutii cu riscurile ce rezulta atat pentru cetateni cat si pentru cei ce ofera aceste servicii .