InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, membră cu drepturi depline în Consumers International, a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție:
- 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44,9% și 93% din compoziția produsului
- 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% și 28,5% din compoziția produsului
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
- la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
- la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
- la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic:
- 93,10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10:
- 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
- 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:
- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);
- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);
- 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);
- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);
- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631);
93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între <0,5 g și 18,9 g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0,1 și 8,6g.
- Cantitatea de glucide variază între 6 g și 63 g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0,5 și 15,1 g.
- 38% din produsele analizate nu conțin fibre.
- Cantitatea de proteină se situează între 7 g și 15,2 g pentru produsele studiate
- Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7 g și 12,8 g.
[…] InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, membră cu drepturi depline în Consumers International, a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse . Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție: 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44,9% și 93% din compoziția produsului 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2,2% și 28,5% din compoziția produsului Din punct de… Citeste mai mult […]