Un vaccin personalizat împotriva cancerului renal în stadii avansate a demonstrat rezultate încurajatoare într-un studiu clinic, toţi cei nouă pacienţi incluşi generând un răspuns imunitar anticancer după prima doză. Cercetarea, desfăşurată la Institutul Dana-Farber din SUA, a fost publicată recent în revista Nature.
Răspuns imun promiţător la pacienţii trataţi
Vaccinul a fost administrat după intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii şi are rolul de a ajuta sistemul imunitar să detecteze şi să elimine eventualele celule tumorale rămase. După o medie de 34,7 luni, toţi pacienţii trataţi se aflau în remisie completă.
Studiul a inclus pacienţi cu carcinom renal cu celule clare în stadiile III şi IV, iar cinci dintre aceştia au primit, pe lângă vaccin, şi ipilimumab, un tratament de imunoterapie.
Adaptat fiecărui pacient
Vaccinul este personalizat în funcţie de caracteristicile tumorii fiecărui pacient. Cercetătorii analizează ţesutul tumoral prelevat în timpul operaţiei şi identifică neoantigenele, proteine mutante prezente exclusiv în celulele canceroase. Pe baza acestora, sunt selectate ţintele cele mai eficiente pentru declanşarea unui răspuns imun puternic. „Această abordare este cu adevărat distinctă de încercările altor vaccinuri pentru cancerul renal”, explică dr. David A. Braun, medic oncolog şi cercetător la Centrul de cancer al Universităţii Yale, care este şi autorul principal al studiului. „Alegem ţinte care sunt unice pentru cancer şi diferite de orice parte normală a corpului, astfel încât sistemul imunitar să poată fi dirijat eficient către cancer într-un mod foarte specific. Am aflat ce ţinte specifice din cancer sunt cele mai susceptibile la atacul imunitar şi am demonstrat că această abordare poate genera răspunsuri imune de lungă durată, direcţionând sistemul imunitar să recunoască cancerul. Credem că această cercetare poate constitui o bază pentru dezvoltarea de vaccinuri peptidice neoantigene în cancerul renal”, a comentat medicul rezultatele clinice ini’iale.
Perspective pentru viitor
Printr-o serie de analize, echipa a constatat că vaccinul a indus un răspuns imun în termen de trei săptămâni, numărul de celule T induse de vaccin a crescut în medie de 166 de ori, iar aceste celule T au rămas în organism la niveluri ridicate timp de până la trei ani. Studiile in vitro au arătat, de asemenea, că celulele T induse de vaccin au fost active împotriva propriilor celule tumorale ale pacientului. Reacţiile adverse au fost minime, manifestându-se prin roşeaţă la locul injectării sau simptome uşoare asemănătoare gripei. Un studiu internaţional de amploare, care testează un vaccin similar în combinaţie cu imunoterapia, este deja în desfăşurare. Cercetătorii subliniază că este necesară o analiză pe un eşantion mai mare de pacienţi pentru a confirma eficienţa tratamentului. Această descoperire deschide noi perspective pentru utilizarea vaccinurilor personalizate în tratamentul cancerului renal şi ar putea revoluţiona abordarea imunoterapeutică a bolii.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa.
www.bursa.ro
[…] medie de 34,7 luni, toţi pacienţii trataţi se aflau în remisie… Articolul Studii încurajatoare: vaccin personalizat împotriva cancerului renal apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]