Studiul privind calitatea apei potabile (minerală şi plată) face parte din Campania națională de informare și educare „Hrana sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) dorește să informeze cât mai mulți consumatori despre importanţa unui stil de viață bazat pe alimente sănătoase, precum și despre importanța etichetei aflate pe produsele existente în magazine. Monitorizarea calităţii apei potabile este asigurată de producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană. Producătorii de apă potabilă în sistem centralizat au obligația de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiză a apei furnizată consumatorilor.
Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii următorii parametri: aluminiu, amoniu, bacterii coliforme, culoare, concentraţia ionilor de hidrogen (pH), conductivitate, clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, fier, gust, miros, nitriţi, nitrați, oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, sulfuri şi hidrogen sulfurat, turbiditate, număr de colonii dezvoltate (22°C şi 37°C) și duritate totală. Sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, respectiv fântâni, puţuri de mică adâncime şi captări de apă, exploatate în sistem local, vor fi controlate la un interval de 1-3 luni, prin prelevare de probe de apă şi analize de laborator.
„Apa este cel mai important aliment pentru viaţă, reprezintă principalul constituent din punct de vedere cantitativ al organismelor vii, participă la organizarea structurală a sistemelor biologice şi la activitatea metabolică a acestora. Apa reprezintă, în medie, 75 la sută din masa corporală a unui sugar, 60 la sută din cea a unui adult şi 50 la sută la vârstnici. Un om poate să supravieţuiască fără hrană în jur de 30 de zile, dar în lipsa apei viaţa îi este pusă în pericol după numai 3 zile. Necesarul mediu de apă al organismului uman se estimează la 2,5 litri/zi.
Conform datelor statistice, în România consumul de apă minerală naturală este de circa 60 litri/locuitor/an. Lista apelor minerale recunoscute în România aprobate prin Ordinul nr.4 /2015 cuprinde 66 denumiri comerciale. Analizând elementele constitutive ale compoziției chimice la cele 25 de tipuri de apă minerală naturală plată s-a constatat că nu există o structură standardizată a compoziției chimice care să fie respectată de toți producătorii. În privința substanțelor minerale din compoziția apei s-a realizat o scurtă prezentare a rolului pe care îl are fiecare mineral în bună funcționare a organismului. Totodată, s-a realizat și câte un top ce cuprinde 10 ape minerale naturale plate pentru fiecare mineral declarat.
Calciul este elementul mineral cu conţinutul cel mai ridicat în organism. Acest mineral participă la formarea şi menţinerea ţesutului osos, participă la procesul de coagulare normală a sângelui, reglează echilibrul acido-bazic al sângelui, participă la transmiterea impulsurilor nervoase. Într-un organism adult cu greutatea de 70 kg există 1,1 – 1,5 kg calciu (99 la sută din această cantitate se află în ţesutul osos). Absorbţia acestui element se realizează exclusiv în prezenţa vitaminei D, dar şi a lactozei, a acidului lactic, a acidului citric, a aminoacizilor şi a sărurilor biliare. Deficitul de calciu în organism (tetanie) se manifestă prin crampe musculare, spasme, palpitaţii, iritabilitate nervoasă, pierderea consistenţei normale a oaselor, dureri de articulaţii şi căderea dinţilor. Unghiile devin casante iar părul se răreşte şi se rupe uşor. Împreună cu fosforul contribuie la consolidarea şi menţinerea în stare de funcţionare a scheletului şi a dinţilor, dacă raportul dintre calciu şi fosfor este de 2,5 la 1. Necesarul zilnic de calciu al organismului diferă în funcţie de vârstă, astfel: 400-500 mg pentru copii; 700-1000 mg pentru adolescenţi; 400-500 mg pentru adulţi; 1000-1200 mg pentru femei gravide.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de calciu (Ca) în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de calciu în mg/litru |
1. | Carrefour | 239 |
2. | Kaufland | 197 |
3. | Perla Covasnei | 192 |
4. | Voslauer Sport (Austria) | 112 |
5. | Perla Harghitei | 109 |
6. | Cheile Bicazului | 95,8 |
7. | Perenna | 94,9 |
8. | Vittel (Franta) | 94 |
9. | Evian (Franta) | 80 |
10. | Zizin | 71,73 |
Magneziul este al patrulea element mineral (din punct de vedere cantitativ) şi îndeplineşte următoarele funcţii: participă la formarea şi menţinerea ţesutului osos; măreşte rezistenţa la oboseală; combate constipaţia şi cardiopatia; catalizator al reacţiilor chimice; efect antistres;favorizează procesele metabolice; reglează funcţionarea muşchilor şi a sistemului nervos;reglează nivelul zahărului în sânge; previne hipertensiunea şi bolile cardiovasculare; combate pietrele la rinichi şi diabetul. Necesarul zilnic de magneziu este de 0,5 grame, fiind preluat din cereale, ficat, creier, peşte şi fructe de mare. Absenţa acestui element pe perioade mari de timp provoacă: crampe musculare; cârcei; tremur al pleoapelor; senzaţii de sufocare; palpitaţii cardiace etc.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de magneziu (Mg) în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de magneziu în mg/litru |
1. | Kaufland | 41,3 |
2. | Voslauer Sport (Austria) | 40,80 |
3. | Saguaro | 35,7 |
4. | Jana (Croația) | 32,1 |
5. | San Benedetto (Italia) | 29,7 |
6. | Borsec | 29,5 |
7. | Evian (Franța) | 26 |
8. | Perla Covasnei | 22,98 |
9. | Vittel (Franța) | 20 |
10. | Carrefour | 18,58 |
Clorul se găseşte în plasmă şi în lichidul intestinal sub formă de cloruri de sodiu şi de potasiu. Acest element contribuie la asigurarea secreţiei gastrice, reducerea glicemiei, refacerea potenţialului de efort etc.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de cloruri (Cl) în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de cloruri în mg/litru |
1. | Carrefour | 169,11 |
2. | Valea Izvoarelor | 93,90 |
3. | Saguaro | 32,62 |
4. | Voslauer Sport (Austria) | 19,40 |
5. | Perla Harghitei | 17 |
6. | Kaufland | 16,1 |
7. | Cheile Bicazului | 16 |
8. | Zizin | 14,97 |
9. | My Water (Grecia) | 10,87 |
10. | Acqua Panna | 9 |
Potasiul (kaliul) reprezintă 0,5 la sută din greutatea corporală şi îndeplineşte următoarele funcţii: principalul component salin al protoplasmei; intervine în echilibrul vieţii la nivel celular; elimină stările de oboseală, menţine echilibrul apei in ţesuturi; regularizează bătăile inimii (pulsul); previne infarctul; favorizează eliminarea toxinelor, util în activitatea cardiacă. Acest element se asimilează mai bine din produse de origine vegetală (roşii, cartofi, portocale, mere, banane etc). Într-un organism adult cu greutatea de 70 kg există circa 250 g potasiu.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de potasiu (K) în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de potasiu în mg/litru |
1. | Perla Covasnei | 14,29 |
2. | Carrefour | 13,24 |
3. | Cheile Bicazului | 7,01 |
4. | Vittel (Franța) | 5 |
5. | Saguaro | 4,82 |
6. | Perla Harghitei | 1,67 |
7. | Voslauer Sport (Austria) | 1,50 |
8. | Bucovina | 1,18 |
9. | San Benedetto și Evian | 1 |
10. | Acqua Panna | 0,9 |
Sodiul este asimilat de organism atât din sare, cât şi din produsele alimentare. Îndeplineşte următoarele funcţii: contribuie la formarea acidului clorhidric din sucul gastric; regulator al presiunii osmotice; se găseşte în plasmă şi în lichidul intestinal; ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic; regularizează tensiunea arterială şi balanţa de apă în orgasnism; favorizează funcţionarea sistemului nervos şi muscular. Necesarul zilnic este 4-5 grame de sare, iar 1gram de sodiu se obţine din 2,5 g sare. Consumul zilnic de sare mai mare de 8 g duce la hipertensiune arterială.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de sodiu (Na) în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de sodiu în mg/litru | Echivalent în sare – mg/litru (1 mg Na = 2,5 mg sare) |
1. | Carrefour | 319,2 | 798 |
2. | Perla Covasnei | 188,4 | 471 |
3. | Saguaro | 115,1 | 287,75 |
4. | Valea Izvoarelor | 92,5 | 231,25 |
5. | Kaufland | 70,7 | 176,75 |
6. | Aqua Queen | 19,5 | 48,75 |
7. | Voslauer Sport (Austria) | 14,10 | 35,25 |
8. | Cheile Bicazului | 13,25 | 33,125 |
9. | Perla Harghitei | 8,22 | 20,55 |
10. | Vittel (Franța) | 7,7 | 19,25 |
Mineralizaţia totală/Reziduul sec o putem vedea dacă fierbem conţinutul unei sticle de apă minerală. După evaporarea totală a apei, va rămane în urmă o grămăjoară albă, de pulbere minerală. Aceasta este mai mare sau mai mică, în funcţie de conţinutul apei în săruri minerale şi se numeşte reziduu sec. Cu cât reziduul sec este într-o cantitate mai mare, cu atât riscurile apariţiei bolilor renale şi digestive este mai mare. O apă cu un conţinut mai mare de 500 miligrame la litru este una care poate favoriza apariţia problemelor de sănătate.
Top 10 ape minerale naturale plate în funcție de cantitatea de reziduu sec la 180 grade Celsius în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Cantitatea de reziduu sec în mg/litru |
1. | Perla Covasnei | 1261 |
2. | Kaufland | 924 |
3. | Voslauer Junior (Austria) | 679,30 |
4. | Saguaro | 599 |
5. | Jana (Croația) | 487 |
6. | Valea Izvoarelor | 474 |
7. | Vittel (Franța) | 400 |
8. | Evian (Franța) | 309 |
9. | Borsec | 275 |
10. | Perenna | 269 |
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de hidrogen carbonat în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de hidrogen carbonat (HCO3) în mg/litru |
1. | Kaufland | 901 |
2. | Saguaro | 671 |
3. | Carrefour | 530,7 |
4. | Jana (Croația) | 372,3 |
5. | Evian (Franța) | 360 |
6. | Cheile Bicazului | 357,5 |
7. | Perenna | 327,3 |
8. | Valea Izvoarelor | 306,1 |
9. | San Benedetto (Italia) | 298 |
10. | Voslauer Sport (Austria) | 253 |
Conținutul în sulfați ai apelor minerale îmbuteliate este de cel mult 500 mg/l, dar de obicei este în jur de 100 mg/l. Nu s-au semnalat fenomene de intoxicare la consumul de apă minerală sulfatată. La concentrații mai mari de 1000 mg/l se manifestă un ușor efect laxativ, fără să se ajungă la stări mai grave. Sulfații sunt absorbiți de organismul uman doar în cantități foarte mici; sulfații au efect de detoxifierea ficatului și stimulează funcționarea vezicii biliare, deci și a funcțiilor digestive; sulfații leagă apa în intestin împreună cu Mg și Na, stimulează peristaltismul și astfel digestia; ca o componentă integrală a proteinelor, ionul sulfat este găsit în alimentele pe bază de proteine, cum ar fi peștele, carnea sau produsele lactate; apele minerale cu gust amar bogate în sulfați sunt recomandate a fi băute după mese, ca “bitter antialcoolic”.
Top 10 ape minerale naturale plate cu conținut ridicat de sulfați în mg/litru din cele 25 de produse analizate
Nr. crt. | Denumire | Conținutul de sulfați (SO4) în mg/litru |
1. | Voslauer Sport (Austria) | 224 |
2. | Vittel (Franța) | 120 |
3. | Cheile Bicazului | 29,6 |
4. | Zizin | 23 |
5. | Acqua Panna | 22,7 |
6. | Herculane | 21,53 |
7. | Carpatina | 21,23 |
8. | Perla Harghitei | 17,5 |
9. | Perenna | 15,8 |
10. | Evian (Franța) | 12,6 |
„Nici un alt aliment nu e ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. Din păcate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratării organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată. Totuși, dacă eticheta vă oferă posibilitatea verificării anumitor constituenți, atunci trebuie să aveți în vedere următoarele criterii: nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l; nivelul scăzut de nitrați, mai mic de 4 mg/l; conținutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l; nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l. Dacă aveți probleme grave de sănătate, consultați medicul curant pentru a vă recomanda apa potrivită în funcție de diagnosticul fiecăruiă”, spune Costel Stanciu, președinte APC România. Alegera apei pe care o consumăm, ne aparţine.
Indiferent de recomandări, reclame, campanii de marketing sau preţ, alegerea unei ape trebuie să se bazeze pe o minimă cunoaştere a conţinutului acesteia, pentru a ne asigura de faptul că nu abuzăm de consumul de săruri, de minerale, atunci când avem o problemă de sănătate care ne recomandă evitarea anumitor substanţe, ori de substanţe care nu sunt tocmai ceea ce căutăm într-o apă atunci când o alegem de pe raft.
foarte util articol si cu explicatii clare : multumim !
La sfarsit,asteptam un top final general.
Adica, ceva de genul „care-i cea mai buna masina”!