Cele şase spitale din judeţul Sălaj vor rămâne, din luna iulie a acestui an, fără nouă paturi. Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj va putea încheia contracte de furnizare a serviciilor medicale numai pentru 1.055 de paturi, faţă de cele 1.064 câte au fost finanţate anul trecut. Deocamdată nu se se cunosc unităţile care vor suporta „amputări”. După cum ne-a declarat Olga Stana, preşedintele CAS Sălaj, o hotărâre în acest sens va fi luată, probabil, în luna iunie, de către membrii comisiei mixte DSP-CAS.
Potrivit reprezentantului Casei Judeţene, reducerile de paturi se bazează pe Ordinul nr. 321/2016 privind aprobarea detalierii pe județe a numărului total de paturi, pe anul 2016, din unitățile sanitare publice și private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești. „Există o comisie care stabilește la nivel de judeţ numărul de paturi contractabile. Practic, este o strategie națională prin care se urmărește reducerea acestui număr pentru diminuarea cheltuielilor cu spitalizarea continuă. Accentul se va pune pe spitalizarea de zi şi în ambulatoriu, unde tratamentele sunt mai puţin costisitoare şi unde se tratează mai multe cazuri, într-un timp mai scurt”, a explicat Olga Stana. Aceasta a mai precizat că până în 1 iulie, când va intra în vigoare noul Contract-cadru, Sănătatea sălăjeană va funcţiona pe Contractul-cadrul din 2014-2015.
Anul trecut, cele mai multe paturi contractabile au revenit Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău (664), urmat fiind de Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei (159), Fundaţia Acasă (100), Spitalul Orăşenesc Jibou (81), Spitalul de Boli Cronice Crasna (34) şi Salvosan Ciobanca (26).
La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii va asigura, în acest an, finanţarea publică a 119.578 de paturi din unităţile sanitare publice şi private, cu 1.000 mai puţine decât în 2015. Finanţarea se face prin casele judeţene de asigurări de sănătate. Numărul de paturi contractabile în ţară este în continuă scădere, dacă luăm în calcul că în 2010 erau finanţate 136.341. Chiar şi aşa, România se menţine la valori superioare mediei europene de număr de paturi la 100.000 de locuitori.
Potrivit Eurostat, în 2013 România avea 667 de paturi la 100.000 de locuitori, mai multe decât Danemarca, Belgia, Spania, Portugalia sau Slovenia. Un număr mai mare de paturi la suta de mii de locuitori a raportat Germania (peste 800), Austria, Ungaria sau Lituania (peste 700 de paturi).