Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău ar putea avea noi medici şi asistenţi care să acorde servicii medicale populaţiei, dacă Ministerul Sănătăţii va aviza cele 17 angajări pe care conducerea unităţii medicale sălăjene le-a propus. “Am făcut necesarul şi prioritar avem nevoie de 17 oameni: trei medici, opt asistenţi medicali, doi asistenţi sociali, trei infirmieri şi un brancardier. Cum posturile respective sunt bugetate, am întrebat Consiliul Judeţean dacă sunt bani pentru ele. În plus, aşa cum a cerut Ministerul, am cerut avizul acestuia pentru a putea face angajări. Aşteptăm să primim răspuns, dar eu sper să ni se aprobe angajarea acestor oameni”, ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Laurenţiu Barna.
Potrivit sursei citate, specializările pentru care Spitalul Judeţean are nevoie urgentă de trei medici sunt chirurgie infantilă, neuro-pediatrie şi recuperare.
Posturile respective fac parte din totalul de 2.766 de locuri de muncă deblocate de Executiv în sistemul sanitar, în luna august, la solicitarea Ministerului Sănătăţii. Prin Hotărârea de Guvern respectivă, au fost deblocate posturi atât pentru unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cele al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale. Din totalul de posturi deblocate la nivel naţional, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 – asistenţilor medicali şi 928 sunt posturi pentru personal auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc). “Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate”, a explicat la vremea respectivă ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Nominalizarea posturilor pe categorii profesionale, în vederea ocupării prin concurs sau examen, este de competenţa ordonatorului de credite cu aprobarea ordonatorului principal de credite. Potrivit ministrului Sănătăţii, măsura vine în sprijinul unităţilor publice din sistemul sanitar care se confruntă cu un important deficit de personal, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, absolut necesare pentru efectuarea actului medical.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Lugia Marincaş, ne-a declarat că, la ora actuală, judeţul are nevoie de 38 de medici specialişti, dar şi de zeci de asistenţi medicali şi infirmieri.
Pe parcursul a 3 ani, un număr de 21.216 posturi au fost vacantate, iar în prima jumătate a anului 2012 s-au vacantat cele 2.766 posturi, astfel creându-se un spaţiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activează în unităţile sanitare. De asemenea, în primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale.
cel mai prost instructor: SACOTA SJ 11 ACV,ii varza!!!