Cu toate că românii contribuie la fondul asigurărilor de sănătate, banii viraţi la bugetul de stat nu acoperă, potrivit legislaţiei în vigoare, toate tipurile de cheltuieli de spitalizare. Aşa se face că, în fiecare an, situaţiile în care cel mai mare spital din Sălaj se vede nevoit să recupereze contravaloarea cheltuielilor de spitalizare pentru victimele accidentelor sau agresiunilor curg pe bandă rulantă. Cum, însă, vinovăţia persoanelor care au provocat aceste incidente soldate cu răniţi trebuie stabilită de instanţă, maldărele de dosare se adună pe mesele magistraţilor, iar perioada în care Spitalul Judeţean îşi recuperează banii poate dura de la trei, patru luni luni până la câţiva ani.
Doar în 2012, s-au întocmit un număr de 57 constituiri de parte civilă, la diferite instanţe, pentru fapte penale care intră sub incidenţa articolului 313 al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care stabileşte că spitalizarea trebuie plătită de către cei vinovaţi pentru starea pacienţilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş. „Anul trecut, s-au întocmit 57 de constituiri de parte civilă, la diferite instanţe, suma totală pentru care s-au întocmit constituiri de parte civilă fiind de aproximativ 96.500 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, la organele de cercetare penală au fost comunicate 146 de cazuri de posibile prejudicii produse prin accidente rutiere şi agresiuni şi au rămas definitive un număr de 55 dosare penale. „Suma totală pentru care ne-am constituit parte civilă în aceste dosare este 78.151 de lei”, a declarat Codruţa Puşcaş.
Rău platnici înverşunaţi
Numai că, deşi instanţele îi găseşte vinovaţi şi îi pune la plata cheltuielilor de spitalizare, nu toţi cei cu musca pe căciulă se conformează şi achită sumele respective. În aceste cazuri, este nevoie de un pas suplimentar şi anume executarea silită a tuturor acestor rău platnici. „Au fost realizate un număr de 77 de cereri de investire cu formulă executorie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, în vederea demarării procedurii de executare silită a acestora”, a precizat purtătorul de cuvânt.
În anul 2012, din datele înregistrate de serviciul financiar-contabil al celui mai mare spital din Sălaj, s-a recuperat suma de aproximativ 100.350 de lei, reprezentând cheltuieli aferente serviciilor medicale, care intră sub incidenţa articolului 313 al Legii nr. 95/2006, modificată de O.U.G. 72/2006.
Politia ce naiba face !!!
Dar de la tembelul fost manager comunist tovarasul Muresan F. Ioan cand se vor recupera sumele ilegale atribuite singur propriului salar si cele 20 de salarii de merit date medicilor sai lingai? Acolo nu functioneaza executarea silita? De ce? ca e comunist?