Ministerul Sănătăţii a anunţat că va organiza, luna viitoare, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, concursul de intrare în rezidenţiat în domeniul medicină.
Absolvenţii universităţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor putea concura pe cele 146 de posturi puse la bătaie la concursul de rezidenţiat ce va avea loc în 22 mai, la UMF Târgu Mureş. Centrului universitar de pregătire Cluj-Napoca, de care aparţine şi Sălajul, îi sunt repartizate 12 posturi de rezident, doar un sfert dintre ele disponibile în unităţile spitaliceşti din judeţ.
Potrivit informaţiilor publicate de către Ministerul Sănătăţii, în Sălaj vor fi scoase la concurs un post de rezident în Epidemiologie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, în cadrul Compartimentului Prevenire şi control infecţii nozocomiale. Tot în cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ va fi scos la concurs şi un post de rezident în Medicină Sportivă, pentru Cabinetul de Medicină Sportivă. Un al treilea rezident ar urma să lucreze la Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. I. Puşcaş” Şimleu Silvaniei, în Secţia Pediatrie.
UMF Târgu Mureş este singurul centru universitar desemnat de către Ministerul Sănătăţii să organizeze concurs de rezidenţiat la nivel naţional în sesiunea mai 2016, pentru locurile neocupate în sesiunea din 15 noiembrie 2015. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că prin organizarea acestui examen de rezidențiat se va veni în sprijinul absolvenților care au învățat tematica veche, astfel încât aceștia să nu fie obligați să susține examenul după tematica nouă.
Acesta a precizat că trebuie găsite variante pentru problema deficitului de personal în anumite specialități — precum terapia intensivă, psihiatria, pediatria, epidemiologia — întrucât, pe lângă salarizare, crearea unui cadru în care absolvenții de medicină să se poată dezvolta profesional este extrem de important.
Concursul de rezidențiat din luna mai se organizează în urma solicitărilor și discuțiilor dintre Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România cu reprezentații Ministerului Sănătății despre situația candidaților care, deși au obținut un punctaj minim de promovare, aceștia au rămas fără post/loc. MS a crescut anual numărul de locuri/posturi scoase la concursul de rezidenţiat, în 2015 fiind scoase la concurs 4.000 de locuri/posturi.