Reprezentanţii Sindicatului Sanitas Sălaj şi-au expus joi, 28 septembrie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, principalele nemulţumiri care au dus la declanşarea conflictului de muncă în sistemul sanitar.
După cum a precizat Chelement Hodiş, liderul de sindicat, angajaţii din sistem sunt nemulţumiţi de noua lege a salarizării, care face ca, de la 1 ianuarie 2018, sporurile să fie plafonate la 30 la sută, situaţie în care veniturile actuale vor fi diminuate. În plus, personalul tehnic şi administrativ îşi va pierde dreptul de a primi sporurile pentru condiţii de muncă, tichetele de masă să nu mai fie acordate, în timp ce transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va anula creşterile salariale promise. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii refuză semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
Pentru a preveni aceste lucruri, membrii Sanitas se pregătesc de acţiuni de protest, prima manifestare de acest gen fiind o pichetare, programată pentru 6 octombrie, la Bucureşti. Evenimentul va fi urmat, în 19 octombrie, de un miting la nivel naţional, la care Sălajul va fi reprezentant de circa 50 de persoane. Chelement Hodiş a ţinut să precizeze că la nivelul reşedintei de judeţ nu vor avea loc pichetări ori vreun alt gen de acţiuni de protest, invocând că „nu avem ce reproşa administraţiei judeţene”.
Pentru a afla dacă personalul medical este de acord cu greva generală, Federaţia Sanitas a lansat pe site o petiţie, unde sunt prezentate nemulţumirile.
pe cand intram si noi sectorul privat in greva generala?Om vedea apoi ce or mai avea de majorat si platit la bugetari .