Nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistem, o parte dintre membrii Sanitas Sălaj se pregătesc de proteste. Potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene, Chelement Hodiş, prima acţiune ar urma să aibă loc în 12 octombrie, când este programată o grevă japoneză, cu purtarea de banderole pe braţe. O săptămână mai târziu, în 19 septembrie, ar putea avea loc greva de avertisment de două ore, între 8 şi 10, în acele unităţi sanitare în care cel puţin jumătate plus unu dintre angajaţi semnează pentru această formă de protest. Calendarul acţiunilor mai include, în 31 octombrie, greva generală.
După cum susţine liderul Sanitas Sălaj, nemulţumirile vin din partea acelei categorii de salariaţi care nu sunt avantajaţi de recentele ordonanţe de urgenţă care reglementează salarizarea din Sănătate: OUG 20/2016 şi OUG 43/2016, care „creează un tratament discreţionar între structurile profesionale şi pe care lucrătorii îl contestă, pentru că toţi sunt angajaţii aceleiaşi persoane juridice”.
Este vorba despre cei care au doar studii postliceale şi care efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare, însă sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin, personalul Tesa şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi lucrătorii din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale, care au fost exceptaţi din grilele de salarizare din actele normative amintite.
Medicii nu au semnalat vreo problemă, susţine Chelement Hodiş, întrucât gărzile pe care le efectuează peste norma de lucru lunară vor fi plătit e cu un spor de 50 la sută raportat la salariul lor din august 2016. De cealaltă parte, ceilalţi angajaţi din spitale vor fi răsplătiţi cu sporuri calculate în raport cu salariul din decembrie 2009.
Chelemen Hodis are timp pentru tot felul de nimicuri. Castiga bani din vreo 6 locuri dar nicaieri nu lucreaza.
Las ca nici cu ceilalti din birou nu mi-e rusine! Lenutica aia ce rol are de fapt?!