O analiză a Asociaţiei Protecţia Consumatorilor (APC) efectuată pe 116 sortimente de cârnaţi ce se aflau la vânzare în marile magazine, scoate la iveală detalii care ar trebui cel puțin să ne pună pe gânduri. Peste 84 la sută dintre probele analizate au în compoziţie nitrit de sodiu şi clorură de calciu, substanță folosită cu succes la dezghețarea drumurilor, pe lângă o lungă și înspăimântătoare listă de aditivi, E-urile care, în mare parte, ne pun sănătatea în pericol. Desigur, producătorii spun că toate aceste substanțe chimice folosite nu pun în pericol sănătatea, prin cantitatea utilizată, cantitate ce se află în standardele aprobate. Cu toate acestea, consummate pe termen lung, acestea pot avea un efect dăunător asupra metabolismului și sănătății, în general, mai ales la consumatorii vulnerabili – copii, persoane bolnave, vârstnici, gravide etc. La peste 88 la sută dintre cârnaţii afumaţi analizaţi a reieşit că gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aromă de fum, doi compuși cu un grad destul de ridicat de toxicitate mai ales în privința consumatorilor vârstnici, copiilor sau persoanelor care suferă de diferite boli. Mai mult, cârnaţii de “casă” conţin opt tipuri de substanţe chimice, iar la 55 la sută din cârnații membrana folosită este artificială, adică realizată din celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți, in multe cazuri chiar din amalgame ce contin plastic. Iar lista neregulilor continuă: cârnații de pe rafturi au conţinut ridicat de apă dar şi coloranți obținuți din insecte, cei pe care, de altfel, îi regăsim în aproape toate produsele alimentare fabricate la scară industrială. „Cârnații din oferta actuală mai sunt suspectați de tehnici de mascare a unei calități îndoielnice: se folosește carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deși normele impun producătorilor rigori în această privință. Cârnații din oferta comună au puțină carne ( aproximativ 30 la sută) și multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroși aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să mențină culoarea și aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziției, să inhibe procesele de degradare, să creeze și să mențină gust și aromă plăcute etc., numiți cu termeni de specialitate: polifosfați, sulfiți, nitrați, antioxidanți, glutamați ș.a.m.d. Ca și în cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie să fie atenți la cumpărarea acestor produse, care au uneori acțiuni violente asupra sănătății, ca urmare a unor trăsături specifice: tocătura trasă în membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci când condițiile de igienă în fazele de producție-manipulare-transport-păstrare sunt necorespunzătoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne și celelalte ingrediente, membranele) prezintă riscul purtării unor germeni periculoși încă din faza pregătirii pentru prelucrare”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru – Academia de Studii Economice București.
am cumparat un „carnat de cas” de la europan din bardet si l-am dat la caine ! era scarbos !! sau poate sunt eu prea sensibil 🙂
oricum, nu semana deloc cu un carnat DE CASA !!!