Sentință definitivă în dosarul “meningita”: Spitalul Județean este bun de plată

Curtea de Apel Cluj a dat, ieri, o sentință definitivă în dosarul “meningita”, cauză în care Spitalul Județean de Urgență Zalău (SJUZ) este făcut răspunzător de complicațiile apărute în urma unor infecții nosocomiale survenite la patru pacienți care au fost supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul instituției medicale sălăjene. Reamintim faptul că şase paciente care au suferit intervenţii chirurgicale, în intervalul de timp 15 – 22 mai 2012, în Blocul operator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Zalău, s-au îmbolnăvit de meningită la scurt timp după operaţie. Patru dintre ele au depus plângere penală, acţionând totodată în instaţă unitatea spitalicească.

Ancheta coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a stabilit că, în 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, “Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, încălcând prevederile art. 4 alin.1 şi 2 din Legea nr. 270/2003, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, încălcând prevederile Ordinului M.S. nr.261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale, fapt ce a dus la infectarea cu bacilul Pseudomonas aeruginosa a părţilor vătămate Sabadâş Mihaela-Aurica, Ciupe Ioana-Maria, Iuhas Mariana şi Peli Monica, prin inocularea iatrogenă ( iatrogen = boală care este produsă de medic sau de medicamente, n.red.)  în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse, provocând astfel îmbolnăvirea acestora de meningită acută, complicaţiile infecţioase necesitând pentru vindecare 45-50; 50-55; 45-50, respectiv 40-45 zile de îngrijiri medicale, pentru fiecare, punându-le totodată în primejdie viaţa, între complicaţiile infecţioase şi infecţia cu Pseudomonas aeruginosa existând raport de cauzalitate”.

Spitalul Județean a făcut apel la decizia inițială a instanței sălăjene, iar magistrații Curții de Apel Cluj au decis, marți, admiterea apelului împotriva sentinţei penale nr. 130 din 09 iunie 2017 a Judecătoriei Zalău, pe care a desființat-o, însă doar în parte, și doar cu privire la greşita stabilire a legii penale mai favorabile şi soluţionare a laturii civile şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite:

“Curtea de Apel constată că legea penală mai favorabilă în prezenta cauză este Codul penal din 1969. În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul S.J.U.Z. la 4 pedepse cu amenda penală, fiecare în cuantum de câte 50.000 lei, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă în dauna persoanelor vătămate SMA, CIM, PM şi G (fostă I) M. Contopeşte cele patru pedepse aplicate, dintre care alege amenda penală cea mai mare în cuantum de 50.000 lei, pe care o sporeşte până la suma de 72.000 lei, care se va executa conform dispoziţiilor art. 497 din Codul de procedură penală. Menţine pedeapsa complementară constând în afişarea pe o perioadă de două luni a hotărârii de condamnare la afişierul situat la intrarea principală a SJUZ.

Obligă inculpatul SJUZ la plata sumei de 45.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile SMA. Obligă inculpatul SJUZ la plata sumei de 45.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile G(fostă I) M. Obligă inculpatul S.J.U.Z.la plata sumei de 45.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile P.M. Obligă inculpatul S.J.U.Z. la plata sumei de 895 lei reprezentând daune materiale şi a sumei de 55.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale în favoarea părţii civile C.I.M. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate“, se arată în sentința pronunțată marți, 6 februarie, definitivă.

 

 

8 Thoughts to “Sentință definitivă în dosarul “meningita”: Spitalul Județean este bun de plată”

  1. Anonim

    Felicitari ! Sa plateasca amenzi dupa amenzi pentru ca merita. Medicii se acopera unii pe altii. Deja este o satra in acest spital. Chiar n-are importanta ca este alt manager. Aceasta este adevarata fata a SJUZ. La materiale de constructii sta cel mai bine. In rest, lipsuri mari.

    1. Anonim

      nu realizati ca tot noi platim mizeriile lor?

      1. Anonim

        ati vazut ca nu se plateste din bani publici?

  2. Anonim

    Da. In special lipsuri mari la personalul angajat (unii medici si asistente). In primul rand le lipsesc cei 7 ani de acasa.

    1. Anonim

      de acord. chiar le lipsesc cei sapte ani de acasa, mai ales la d-na doctor Gudal.Ea este interesata despre ce se vb in spital prontre pacoenti si nu de pacientii internati pe sectie. Rusine d-na doctor.

  3. Anonim

    Sunt altii care au mai multe reclamatii din partea pacientilor. De exemplu Jidveianu si Zaharia.

  4. Anonim

    da in schimb ii aveti voi

  5. Anonim

    noi, cei care comentam ca aceste persoane nu au cei 7 ani de acasa am vazut cu ochii nostri. tu, 9:23 , nu ne cunosti pentru a putea spune daca ii avem sau nu.

Leave a Comment