De la 1 octombrie a intrat în aplicare, în premieră, un subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin acest proiect, copiii și adulții diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor beneficia de o serie de servicii gratuite (psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist), inclusiv de elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav în parte.
Necesitatea acestui proiect este explicată de dr. Andrei Baciu – președintele CNAS, prin faptul că „este esențial ca toți pacienții să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienților diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale. E un pas important în construcția unui sistem de sănătate modern, în România”.
Potrivit informațiilor cuprinse în cadrul actului normativ, se estimează că de acest subprogram ar urma să beneficieze, la nivel național, peste 13.000 de copii și aproximativ 2.700 de adulți, diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist.
În cadrul subprogramului, durata ședinței de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenție de psihopedagogie specială – logopedie este de 50 minute, iar pentru fiecare ședință de acest fel CNAS va deconta 135 lei.
Cu privire la acest subiect, Olga Stana – directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj ne-a precizat faptul că „noul subprogram a intrat deja în aplicare, pe site-ul instituției noastre se găsesc deja informații în acest sens. Acest subprogram se adresează persoanelor cu tulburări din spectrul autist, și este important ca acest proiect nou să vină în sprijinul pacienților cu acest tip de afecțiuni, precum și reprezentanților și respective aparținătorilor acestora ”.
[…] De la 1 octombrie a intrat în aplicare, în premieră, un subprogram național de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin acest proiect, copiii și adulții diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor beneficia de o serie de servicii gratuite (psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist), inclusiv de elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav în parte. Necesitatea acestui proiect este explicată… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]