Unităţile spitaliceşti din Sălaj au nevoie de fonduri suplimentare pentru a avea acoperită finanţarea pe lunile noiembrie şi decembrie. Suma, care nu depăşeşte valoarea contractelor încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, va fi solicitată, în cursul acestei săptămâni, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, fonduri insuficiente sunt şi la programele naţionale de oncologie şi diabet zaharat.
După cum a explicat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, este posibil ca la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii noiembrie să aibă loc o rectificare bugetară.
„Luna octombrie este acoperită, valoarea contractelor încheiate cu CJAS nu a fost depăşită, aşadar activitatea unităţilor medicale nu va fi afectată. Pe de altă parte, pentru lunile noiembrie şi decembrie s-ar putea să se aloce doar suma necesară minimă, astfel încât managerii unităţilor spitaliceşti să fie nevoiţi să reducă costurile destinate aprovizionării cu medicamente sau s-ar putea să acumuleze restanţe la plata unor utilităţi. De pildă, Spitalul Judeţean a avut bugetul pe luna octombrie de aproximativ 4,2 milioane de lei, iar dacă în urma rectificării bugetare îi va fi alocată doar suma minimă, bugetul unităţii va fi redus cu circa 500.000 de lei”, a precizat preşedintele CJAS Sălaj.
Pentru medicamentele şi materialele sanitare din cadrul programelor naţionale de sănătate, fondurile alocate sunt suficiente pentru derularea programelor până la sfârşitul anului, excepţie făcând cel de oncologie şi diabet zaharat. „Va fi nevoie de solicitarea unor credite bugetare până la sfârşitul anului pentru două programe naţionale, cel de oncologie şi cel de diabet zaharat. Sumele solicitate se vor stabili în funcţie de consumul mediu lunar”, a mai spus Marius Tăutu.
Potrivit acestuia, fondurile necesare până la sfârşitul anului se vor cunoaşte în cursul zilei de luni, 7 octombrie, urmând să fie trimisă solicitarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Sistemul sanitar primeşte suficienţi bani.
Problema este că aceşti bani sunt furaţi.
Sistemul este în aşa fel croit încât să nu poată fi depistate furturile, adică se amestecă intenţionat sistemul de stat cu cel privat de sănătate.
Ia separaţi voi cele două sisteme şi să vedeţi cum o să fie şi bani şi lei !