Federaţia “Sanitas” va organiza, între 9 şi 13 mai, o serie de adunări publice în faţa Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi Ministerului Finanţelor Publice.
Sindicaliştii sălăjeni vor lipsi de la aceste acţiuni, ne-a declarat Chelement Hodiş, preşedintele Sindicatului “Sanitas” Sălaj. “Conducerea Federaţiei a decis ca la doar judeţele limitrofe Bucureştiului şi cele care au reprezentanţi în Biroul Executiv să se implice în aceste adunări publice. Noi eram pregătiţi să trimitem şase persoane, dar din considerente financiare, s-a renunţat la idee. Cheltuielile cu participare a şase sălăjeni echivalau cu cele pentru delegarea a 20 de argeşeni ori dâmboviţeni”, a precizat liderul sindical. Acesta a mai spus că Sălajul va răspunde prezent la amplul miting programat pentru 30 iunie, la Bucureşti.
„În continuare, Sanitas este deschisă la dialog şi negocieri cu acele instituţii ale statului care înţeleg importanţa apariţiei unei ordonanţe de urgenţă care să elimine inechităţile şi discriminările salariale din sistemul sanitar şi sistemul de asistenţă socială, ordonanţă care să se raporteze la situaţiile concrete şi reale ale sistemului, aşa cum au fost ele prezentate de Federaţie la toate negocierile care s-au desfăşurat până acum. Sanitas va continua pichetările instituţiilor guvernamentale ale ţării până când toate solicitările înaintate guvernanţilor vor fi rezolvate”, se arată într-un comunicat al Sanitas.
Sanitas a cerut Guvernului să reglementeze situaţia în care se află sectorul sanitar, o eventuală lipsa de răspuns urmând să fie “amendată” cu grevă generală.
După cum a precizat Chelement Hodiş, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de inichităţile salariale existente în sistemul sanitar şi de asistenţă socială, în condiţiile în care creşterile succesive ale salariului minim pe economie au pus semn de egalitate între leafa unui asistent medical şi a unui infirmier. Mai mult, ei cer majorarea lefurilor cu 25 de procente, sporuri la salariul de bază actual pentru întreg personalul, un nou regulament de sporuri, precum şi reglementarea funcţionării reţelei din medicina şcolară. Alte revendicări vizează deblocarea şi finanţarea posturilor de specialitate, dar şi respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar şi adoptarea unui normativ specific pentru asistenţa socială, asistenţii plângându-se de volumul mare de muncă la care s-a ajuns din cauza deficitului de personal.
Pentru medici, Sanitas pretinde sporuri specifice şi pentru perioada orelor de gardă, iar pentru asistenţii medicali, reglemenarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor şi a unei forme unice de pregătire a acestora. De asemenea, solicită alocarea a şase la sută din PIB pentru finanţarea sistemului public de sănătate.
Sanitas Sălaj numără aproximativ 1.000 de membri, de la îngrijitori şi infirmieri, la asistenţi medicali şi medici din întreg judeţul.