Trei comune sălăjene nu au, nici în prezent, medic de familie. Este vorba de Coşei, Lozna şi Treznea. Deşi, iniţial, rămăseseră patru comune neacoperite din punct de vedere al asistenţei medicale primare, în perioada următoare, locuitorii din Benesat vor beneficia de serviciile unui medic de familie. Cu toate acestea, asistenţa medicală primară nu este singura deficitară în judeţ, ci aproape toate specialităţile medicale au carenţe de personal. „Aproape toate spcialităţile sunt deficitare în judeţ, dar în special, vorbim de psihiatrie, nuerolgie, cardiologie, pediatrie şi chiar şi de chirurgie. La nivelul municipiului lucrurile stau altfel, însă activitatea medicală nu este concentrată doar pe Zalău, şi atunci nu poţi nu iei în calcul absenţa specialiştilor şi în celelalte zone, fie ele rurale sau urbane. În Zalău, la specialitatea psihiatrie stăm mai rău”, a declarat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit lui acestuia, instituţia pe care o conduce a încheiat luni, 30 iunie, contractele pentru anul 2014 cu furnizorii de servicii medicale din judeţ. Astfel, potrivit situaţiei prezentate de Marius Tăutu, în asistenţa medicală primară, au intrat în relaţii contractuale cu Casa 120 de medici de familie, încheindu-se 115 contracte, în furnizarea serviciilor de ambulatoriu clinic au fost încheiate 13 contracte, servicii paraclinice, zece, în asistenţa de recuperare şi reabilitare, patru, iar în asistenţa stomatologică, 46 de contracte. De asemenea, au intrat în relaţii contractuale cu CJAS Sălaj şi 69 de farmacii.
Îngrijiri paliative în două spitale sălăjene
O noutate a acestui an este existenţa îngrijirilor paliative în cadrul unităţilor spitaliceşti. „Pentru prima dată, în spital, avem îngrijiri paliative, deci de tip spitalicesc. Este vorba de Spitalul de Boli Cronice din Crasna, unde, în momentul de faţă, există zece paturi şi clinica Salvosan, cu şase paturi. De aceste servicii vor beneficia acei bolnavi, de obicei, aflaţi în stadiul terminal şi care necesită continuarea îngrijirilor după externarea din spital”, a explicat directorul CJAS Sălaj.
Noul contract-cadru, intrat în vigoare din 1 iunie, odată cu pachetul de bază, a adus o serie de modificări importante. În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatita de etiologie virală cu virus B şi C în plus faţă de testarea HIV.
De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse şi consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi. Importante de menţionat sunt consultaţiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic, fără semne de boală, finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârsta şi sex corespunzătoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani, o dată la trei ani, (pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se vor acorda anual) şi toate persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani, anual.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital. Pe de altă parte, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie, aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private.
Referitor la asistenţa medicală spitalicească, au fost evidentiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă şi au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.
În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteza, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
Peste 50 de stomatologi au încheiat contracte cu CJAS Sălaj
Tot ca o noutate este şi finanţarea acordată asistenţei stomatologice. Noul contract-cadru prevede şi noi măsuri la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru medicina dentară, astfel au fost redefinite atât pachetul minimal, cât şi pachetul de bază de servicii de medicină dentară.
„După aproape un şi jumăttae de când stomatologii nu au mai fost în contract cu Casa, au fost semnate 46 de contracte cu 56 de medici. Este vorba de 15 în mediul rural şi 31 în cel urban. Avem cabinete stomatologice în toate cele patru oraşe, în Cehu Silvaniei, unul, în Jibou, două, în Şimleu Silvaniei, trei, iar restul, respectiv 25, în Zalău. Sumele contractate urmează să fie afişate, în curând, pe noul site al Casei Judeţene. Acestea diferă în funcţie de mediul în care se desfăşoară activitatea cabinetului medical. Pentru cele din mediul rural se acordă un spor de 50 la sută. Cea mai mare sumă contractată pe un cabinet stomatologic este de aproximativ 3.900 de lei, iar cea mai mică de circa 2.000 de lei.
În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente. inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.