Peste 470 de noi cazuri cu infecţie cu virusul HIV au fost înregistrate anul acesta, dintre care cele mai multe în Bucureşti şi zonele limitrofe, a anunţat recent coordonatorul Compartimentului de monitorizare şi evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România, medicul Mariana Mărdărescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în cursul anului 2016, în judeţ a fost diagnosticat cu HIV un singur pacient, numărul bolnavilor ajungând, astfel, la 23. “Vorbim despre 22 de adulţi şi un copil, 17 dintre ei fiind în tratament. Sunt 13 femei şi 10 bărbaţi”, a explicat Ligia Marincaş, şefa DSP, adăugând că în acest an nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de acest virus.
Statisticile naţionale arată că în România trăiesc peste 14.000 de persoane cu HIV, dintre care 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. În ceea ce priveşte repartiţia pe sexe, 58 la sută sunt bărbaţi şi 42 la sută, femei, iar în funcţie de vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa 25-29 de ani.
Până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an au fost efectuate peste 270.000 de testări HIV, iar procentul persoanelor depistate seropozitiv era sub unu la sută.
Principalele căi de transmitere a virusului HIV sunt, conform specialistului de la Institutul “Matei Balş”, transmiterea sexuală de la bărbat la femeie (57 la sută din cazuri), pe cale intravenoasă în rândul consumatorilor de droguri (20 la sută) şi transmiterea sexuală de la bărbat la bărbat (16 la sută).
Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a anunţat că din toamna anului 2017, pacienţii aflaţi în tratament vor putea să ia o singură pastilă care înglobează patru medicamente: „Avem veşti bune, pentru că va fi pusă pe piaţă o pastilă care conţine patru ingrediente medicamentoase, deci patru într-unul, astfel încât confortul terapiei pe termen lung să fie unul cât se poate de important. La noile medicamente au fost luate în calcul şi posibile rezistenţe date de celelalte medicamente, astfel încât această nouă grupă de medicamente va putea să fie utilizată şi la pacienţii care sunt poliexperimentaţi, aşa cum sunt şi pacienţii din ţara noastră, majoritatea lor”.
Acesta a mai spus că aproximativ 80 la sută dintre pacienţii cu HIV aflaţi în tratament au un nivel al virusului nedetectabil, ceea ce înseamnă că nu pot transmite infecţia.
D-lui Tiberiu Marc-presedinte CJS,
D-le presedinte,la 1.06.2016, ziarul Magazin Salajean avea un titlu “Medicii sunt atrasi in Salaj cu locuinte intr-un bloc de doua milioane lei”. In articol se scria printre altele “Consiliul Judetean Salaj a FINALIZAT o investitie in valoare de doua milioane lei, in vederea amenajarii de spatii de cazare pentru medici…”. Data anuntului era inaintea alegerilor locale !! Dupa 6 luni de atunci, din cate stim noi, spatiile NU S-AU DAT IN FUNCTIUNE??!Nici macar acum inaintea alegerilor generale nu le dati in functiune ? Atunci cand ? Rugam sa anuntati, prin intermediul presei, data la care se va da blocul in functiune si primii medici vor putea ocupa spatiile .O sa repetam anuntul pana cand veti da raspunsul.