Toate sălăjencele cu vârsta între 24 și 64 de ani sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV la unul din centrele partenere din județul Sălaj ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
În Zalău, testele sunt realizate la Spitalul Județean de Urgență, activitatea fiind coordonată de medicul Maria Berar. Informații suplimentare puteți obține la numerele de telefon: 0260 602 217 și 0758 094 912. Tot în Zalău, testele gratuite sunt realizate și la Nord Medline, strada Dumbrava nr. 43, telefon 0755 943 983 sau 0360 402 709. În Jibou, testarea este efectuată la Spitalul Orășenesc Jibou, telefon: 0746 304 803. Campania se derulează și la Spitalul Șimleu Silvaniei, telefon: 0260 679 056 sau 0260 678 063. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – Regiunea Nord Vest” și se adresează tuturor femeilor (asigurate sau neasigurate ) cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare.
Ce este HPV?
HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fi e de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fi e de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.
Care sunt simptomele infecției cu HPV?
Infecția cu HPV nu prezintă simptome. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer. Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.
Există tratament pentru infecția cu HPV?
Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății. Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni. Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.
[…] Toate sălăjencele cu vârsta între 24 și 64 de ani sunt invitate să efectueze un test gratuit Babeș Papanicolaou sau HPV la unul din centrele partenere din județul Sălaj ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. În Zalău, testele sunt realizate la Spitalul Județean de Urgență, activitatea fiind coordonată de medicul Maria Berar. Informații suplimentare puteți obține la numerele de telefon: 0260 602 217 și 0758 094 912. Tot în Zalău, testele gratuite sunt realizate și la Nord Medline, strada Dumbrava nr. 43, telefon 0755 943 983 sau 0360… Citeste mai mult […]