Analizele de tip RMN la sân pot fi decontate de la 1 iulie. Acest tip ce investigaţie medicală se va face doar la recomandarea medicului specialist şi doar după ce au fost epuizate celelalte examinări (ecografia şi mamografia) care ar putea depista eventuale tumori.
Noul contract-cadru care a intrat în vigoare la 1 iulie asigură mai multe servicii medicale gratuite pentru pacienţi. Printre acestea se numără şi efectuarea de RMN de sâni, cu sau fără substanţă de contrast.
Deşi la nivelul judeţului Sălaj există două unităţi medicale dotate cu aparate imagistică prin rezonanţă magnetică – unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi un altul la Policlinica Salvosan Ciobanca – sălăjencele vor fi nevoite să se adreseze unui RMN din judeţul Cluj. După cum ne-a declarant Olga Stana, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, niciunul dintre cele două aparate medicale nu permit, din punct de vedere tehnic, realizarea acestor investigaţii.
“În aceste condiţii, cel mai probabil vom încheia contract cu cel de la Scandia Imagistica Cluj-Napoca, firmă cu care avem contracte şi pentru alte servicii”, a precizat Olga Stana. Aceasta a adăugat că cel mai probabil, Casa va încheia contract pentru 10 RMN-uri de sân (cinci cu substanţă de contrast, cinci, fără), cu posibilitate de suplimentare. “Ne-am consultat cu oficialii Spitalului Judeţean, care ne-au transmis, luând în calcul cazuistica la nivelul cabinetelor, că într-un an ar fi nevoie de zece astfel de investigaţii medicale”, a precizat Stana.
Anual, în România, 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar mai mult de o treime din ele pierd lupta cu boala. Diagnosticarea ori confirmarea afecţiunii presupune de multe ori investigaţii suplimentare, pe lângă ecografii sau mamografii. Noul contract-cadrul prevede că de la începutul acestei luni CAS decontează investigaţiile de rezonanţă magnetică la sân cu sau fără substanţă de contrast.
Oficialul CAS Sălaj a mai spus că un RMN de sân fără substanţă de contrast costă 450 de lei, în timp ce pentru RMN cu subtanţă de contrast, tariful ajunge la 700 de lei. Pentru a beneficia de această examinare de înaltă performanţă prin care pot fi depistate anomaliile existente în structura sânului, pacientele trebuie să aibă recomandarea medicului specialist. Nefiind considerat o investigaţie de primă intenţie în diagnosticarea afecţiunilor mamare, RMN-ul se va face doar după ce au fost epuizate celelalte metode de diagnosticare (ecografia mamară şi mamografia).
Întrucât afecţiunile benigne şi maligne ale sânului au o incidenţă în creştere, specialiştii recomandă examinarea periodică, prin metode imagistice neinvazive. Astfel, femeile trecute de 20 de ani ar trebui să îşi facă cel puţin o dată la trei ani ani un examen clinic al sânilor, pentru ca după 30 de ani, să meargă la medic anual pentru examenul clinic şi pentru ecografie. După împlinirea vârstei de 40 de ani, este indicat ca femeia să facă anual o mamografie bilaterală.
Tiganie made in RO!
medicii de familie sa oblige femeile pentru analize de acest gen