Campania de vaccinare anti-COVID a beneficiarilor şi personalului din centrele rezidenţiale din Sălaj, începută în luna ianuarie, s-a încheiat odată cu ultimele doze făcute de echipa mobilă la Centrul Social „Sfântul Gheorghe”, din Românaşi.
“Am început vaccinarea în centrele rezidenţiale din Sălaj pe data 17 ianuarie 2021. Am făcut imunizări într-un număr de 18 centre, atât publice cât şi private, realizând vaccinarea rezidenţilor şi personalului propriu în proporţie de 98%. Am vaccinat un număr de 919 beneficiari din centrele rezidenţiale şi un număr de 247 de angajaţi – personal auxiliar, asistenţi medicali şi coordonatori. Aceste persoane au fost vaccinate cu ambele doze, deci am încheiat inclusiv rapelul. La ora actuală declarăm încheiată vaccinarea la nivelul centrelor rezidenţiale din judeţul Sălaj”, a precizat, vineri, Csakvari Alexandru, medic primar medicină de familie, coordonatorul al echipei mobile din Centrul de vaccinare nr. 2 – Cercul Militar Zalău.
Vaccinarea a fost primită de beneficiarii din centrele rezidenţiale cu speranţa de a reveni la viaţa şi activităţile de dinainte de pandemie.
“Din ianuarie şi până astăzi am fost foarte bine primiţi în centrele rezidenţiale, în special de către beneficiari, care au privit această vaccinare cu speranţă. Cu speranţa că pot să iasă afară, că vor putea să socializeze şi vor putea să primeasc vizite de la aparţinători. Se ştie că pe perioada pandemiei, ei au fost izolaţi în aceste centre şi au fost restricţii severe, pentru a nu se aduce virusul în interior. Personalul din centrele rezidenţiale ne-a fost de un real folos, deoarece cunosc mult mai bine rezidenţii, ştiu tabieturile lor şi ştiu cum să discute şi cum să lucreze cu ei. Astfel, ne-au ajutat foarte mult, noi putând să ne concentrăm pe activitate de vaccinare şi de supraveghere a pacienţilor”, susţine medicul Csakvari Alexandru.
Echipa mobilă a realizat, la nivelul judeţean, şi vaccinarea a 114 pacienţi dializaţi, a 288 de profesori şi personalul auxiliar din învăţământ şi a 223 medici, asistente şi personal auxiliar din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.
Pe viitor, echipa mobilă va continua cu vaccinarea pacienţilor imobilizaţi la domiciliu, care nu se pot deplasa, după o programare prealabilă a acestora, pentru a nu exista risipă de vaccin.
“Întreaga mea apreciere şi consideraţie pentru toţi membrii echipei mobile, care din ianuarie şi până astăzi au făcut un efort deosebit pentru a asigura imunizarea unor persoane vulnerabile şi a unor categorii importante de angajaţi, precum cei din sitemul sanitar şi învăţământ. De asemenea, consider că este un lucru foarte important că acum, când bătălia contra COVID-19 este departe de a fi încheiată, beneficiarii centrelor rezidenţiale au o protecţie suplimentară în faţa virusului SARS-CoV-2. Încă o data, felicitările şi respectul meu echipei mobile şi întregului personal medical din Sălaj, pentru eforturile pe care le fac zi de zi”, declară prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma.
M. S.
De cand a inceput etapa a doua de vaccinare am incercat cu zeci de telefoane sa ii vaccinez si eu pe parintii mei ,tatal imobilizat si mama mea de asemenea bolnava,amandoi peste 65 de ani,dar nu am reusit la echipa mobila.De la medic de familie la DSP la domnul Csakvari ,la call center in Bucuresti ,nimeni nu stia nimic de echipa mobila sa poata veni si la domiciliul parintilor mei,pana cu greu ,prin call center,i-am programat la vaccin si i-am transportat la Hida ,unde era centrul de vaccinare.Asa ca eu nu am ce felicita.