Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, locul unde „traficul bolnavilor” este unul intens, urmează să fie extins, reabilitat, dar şi dotat cu aparatură necesară. Ideea privind modernizarea aparţine Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, care în cursul acestui an intenţionează de demareze lucrările.
Consilierii judeţeni, întruniţi în cadrul şedinţei ordinare de CJ de vineri, 27 februarie, au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea devizului general şi a principalilor indicatori tehnico-economici în faza de studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Extindere, reabilitatre şi dotare Ambulatoriu integrat de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău”. Potrivit proiectului, valorea totală a investiţiei la Ambulatoriul de la Spitalul Judeţean Zalău este de peste 6 milioane de euro şi va include spaţii nou create constând în: trei săli de aşteptare, două cabinete medicale pediatrie, o sală pentru tratamente pediatrie, grupuri sanitare pentru copii şi persoane cu dizabilităţi, dar şi dotare cu diverse aparate medicale. Este vorba despre ecograf portabil, doppler vascular, cărucioare din inox pentru tratament, accesorii de endoscopie, trusă video endoscopie digestivă, aparat de laserterapie, aparat de magnetoterapie, aparat magnetoterapie, electrocardiograf, masă chirurgicală, defibrilator, biometru, aspirator ORL, hematoscop, ecograf şi multe altele necesare în tratarea diferitelor afecţiuni ale bolnavilor. Ambulatoriul de specialitate funcţionează într-un spaţiu necorespunzător din punct de vedere tehnic, clădirea având o vechime de 35 de ani, perioada în care s-au realizat doar lucrări de întreţinere curentă. Starea necorespunzătoare a finisajelor nu permite igienizarea spaţiilor, iar accesul pacienţilor este unul necorespunzător la cabinetele medicale. Proiectul de extindere, modernizare şi dotare a Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean Zalău este în concordanţă cu strategia naţională de sănătate, care pentru a eficientiza sistemul de sănătate din România, astfel încât acesta să poată trata la standarde înalte cazurile urgente şi dificile, prevede îmbunătăţirea infrastructurii ambulatorii de diagnostic şi tratament prin reabilitare – modernizare – extindere şi dotare a spaţiilor cu această destinaţie. Astfel, se va asigura gradual o acoperire mai mare a nevoilor de sănătate ale populaţiei judeţului prin serviciile de la baza sistemului şi realizarea de investigaţii în regim ambulatoriu, cu costuri mult mai mici – RX, CT – computer tomograf, RMN, ecografie şi endoscopie. Banii necesari pentru începerea acestor lucrări vor fi obţinuţi prin toate sursele la care CJ Sălaj are acces: fonduri guvernamentale, bani europeni, bugetul CJ Sălaj, dar şi fondurile proprii ale spitalului.
Cum e căruciorul pentru tratment din inox? Din inox nu există tratamente. Poate corect ar fi fost: cărucioare din inox pentru tratamente! Nu e același lucru laptele de vacă bătut sau laptele bătut de vacă!