Răcelile de sezon – prevenite cu fructe şi legume

 

Zilele devin tot mai scurte, soarele tot mai scump la vedere, iar aerul este tot mai aspru şi mai uscat. În materie de Sănătate, cuvinte precum gripa şi răceala sunt la ordinea zilei, statisticile arătând că în ultimele două săptămâni, peste 2.500 de sălăjeni au fost diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii. Cei mai sensibili rămân, ca de obicei, copiii, nu de puţine ori ajungându-se la situaţii în care tratamentul la domiciliu nu este suficient, medicii recomandând spitalizarea.

Pentru a nu se întâmpla acest lucru şi pentru a întări organismul şi a-l pregăti să facă faţă viruşilor aduşi de vremea tot mai rece, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj recomandă introducerea în alimentaţia zilnică a fructelor şi a legumelor, de care sunt pline toate pieţele. Combinate aşa cum trebuie, legumele echilibrează nivelul zahărului din sânge şi cresc energia, iar împreună cu fructele întăresc sistemul imunitar. În plus, menţinerea unui stil de viaţă sănătos, în care perioadele de odihnă sunt alternate cu exerciţii ajută la trecerea cu bine a iernii, fără ca răcelile să fie o problemă.

Potrivit directorului DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că o regulă de bază în cadrul unei diete sănătoase spune că este bine să se servească zilnic câte cinci porţii de fructe şi legume. „Pentru a preveni afecţiunile cronice, fructele şi în special legumele sunt foarte importante. Legumele conţin antioxidanţi, minerale şi itochimicale şi combinate aşa cum trebuie acestea echilibrează nivelul zahărului din sânge şi cresc energia, iar împreună cu fructele întăresc sistemul imunitar. Fiecare culoare are rolul său în construirea sistemului imunitar. Este important să incluzi în meniu o varietate de fructe şi legume tocmai pentru a i se administra organismului toţi nutrienţii, având în vedere că fiecare fruct/legumă conţine diverse minerale şi vitamine”, a declarat Ligia Marincaş.

Directorul DSP Sălaj consideră că este important să incluzi în meniu o varietate de culori, tocmai pentru a acoperi un spectru cât mai larg al fitochimicalelor (chimicalele bune din plante, n.r.). „Cercetătorii sunt de părere că, servind fructe întregi şi legume, îi asiguri organismului mai mulţi nutrienţi decât o faci în mod normal prin administrarea de vitamine şi suplimente nutritive. Există peste 12.000 de fitochimicale şi puţine sunt acele suplimente nutritive care să-i asigure organismului 180 de varietăţi de vitamine ori minerale”, a spus Ligia Marincaş.

Directorul DSP Sălaj atrage atenţia şi asupra importanţei pe care o are culoarea fructelor şi a legumelor, ele ajutând, de altfel, sistemul imunitar să reacţioneze la condiţiile de stres de zi cu zi. Ca urmare, este recomandat ca la prepararea unei salate să existe cel puţin cinci culori în farfurie, fructele putând fi folosite pentru echilibrarea balanţei culorilor. În funcţie de culorile lor, fructele şi legumelor aduc beneficii multiple organismului.

 

Hidratare da, zahăr alb rafinat nu


Tot pentru întărirea imunităţii, p
roteinele reprezintă un element de bază, ele susţinând sănătatea organismului şi a minţii. Dietele sărace în proteine conţin, de regulă, cantităţi ridicate de carbohidraţi, care sunt uşor transformaţi în glucoză şi cresc nivelul de zahăr în sânge, solicitând pancreasul şi sistemul imunitar. De asemenea, deşi senzaţia de sete nu este la fel de persistentă ca în sezonul cald, organismul trebuie hidratat cum se cuvine. Medicii susţin că majoritatea durerilor de cap survin în prezenţa unui consum insuficient de apă, durerea de cap şi setea fiind semne ale deshidratării.

Pe de altă parte, este recomandată reducerea sau eliminarea zaharului alb rafinat din meniul zilnic,lucru care va atrage o creştere a nivelului de energie, şi a imunităţii. Mai mult, va ajuta la reducerea greutăţii corporale, sporind în schimb abilitatea de concentrare/gândire.

 

Imunizare prin vaccin

 

De asemenea, specialiştii MS recomandă populaţiei ca în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Pentru sezonul rece 2012 – 2013, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii aproximativ 45.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, care au fost distribuite medicilor vaccinatori, campania de imunizare fiind în plină derulare în judeţ. Iarna trecută, au fost imunizate antigripal, în cadrul camoaniei naţionale de vaccinare, peste 10.300 de sălăjeni.

Leave a Comment