Proiect medical de anvergură pentru zâmbetul sălăjenilor cu dizabilități

Un proiect de o importanţă deosebită pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţ a fost implementat marţi, 14 noiembrie, în Zalău, la un an de la lansarea lui. “Îmbunătăţirea accesului la servicii socio-medicale pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Sălaj” este un proiect implementat de Asociația Societatea Handicapaților Zalău (SHZ) în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului (DGASPC) Sălaj, proiect finanţat prin Programul de cooperare elveţiano-român.

Proiectul, inaugurat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată marți, la sediul Societății Handicapaților Zalău, a avut un buget de 82.000 de franci elvețieni din care finanțatorul a acoperit suma de 74.200 de franci, zece la sută fiind contribuția Asociației. La eveniment au participat Rodica Marian, președintele Societății Handicapaților Zalău (SHZ), Violeta Milaş, director DGASPC Sălaj, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Olga Stana, Elena Cristescu, responsabil de proiect, Dana Pop, reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, medicul Corin Penciuc, președintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj, cadre medicale și invitați.

Concret, în cadrul evenimentului, a fost inaugurat la sediul SHZ Zalău, un cabinet medical dentar accesibilizat, dotat cu aparatură de specialitate, cabinet special destinat persoanelor cu dizabilităţi, precum și un cabinet de logopedie. Cabinetul de medicină dentară deţine, de asemenea, o componentă de servicii la domiciliu pentru persoanele nedeplasabile – un unit mobil cu care cadrele medicale se vor putea deplasa la domiciliul persoanelor care au nevoie de servicii medicale stomatologice. A fost inaugurat totodată și un serviciu, cu cabinetul de logopedie aferent, destinat persoanelor cu tulburări de vorbire, fiind în acest fel extins serviciul de ergoterapie deja existent în din cadrul Asociaţiei.

Pornind de la problemele grave ale sănătăţii dentare, însoţite aproape întodeauna de tulburări de vorbire şi de abilităţi de viaţă slab dezvoltate la persoanele cu dizabilităţi, Asociaţia SHZ Zalău condusă de Rodica Marian, împreună cu partenerul DGASPC Sălaj, prin  acest proiect îşi propune să dezvolte servicii socio-medicale astfel încât să poată oferi persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Sălaj, cu risc crescut de marginalizare şi risc de excludere socială servicii sociale de calitate, conform nevoilor lor reale.

Rodica Marian, “sufletul” acestui proiect, așa cum s-a dovedit a fi în nenumărate alte rânduri, în cei 28 de ani de activitate neîntreruptă în cadrul Asociației înființate și conduse de ea, a vorbit în cadrul evenimentului despre necesitatea implicării societății civile, a autorităților, a cadrelor medicale dar și a oamenilor care nu au legătură sau nu au în familie o persoană cu dizabilități, a tuturor celor care pot da o mână de ajutor în aceste proiecte a căror necesitate este uriașă.

Managerul de proiect Rodica Marian a făcut apel la autorități pentru susținerea, pe viitor, a acestui proiect, dar și a altor proiecte pe care Asociația le derulează în cadrul activității pe care o desfășoară. Primul medic dentist care va lucra în cadrul cabinetului stomatologic este dr. Răzvan Dumitru Romocean, un tânăr ambițios, care a pus nu doar sufletul, ci și umărul în actvitatea, nu de puține ori dificilă, care a făcut posibilă lansarea acestui proiect unic nu doar în județ, ci și în regiune. Medicului Răzvan Romocean i se vor alătura, în scurt timp, și alte cadre medicale, atât din domeniul stomatologic cât și cel de logopedie.

 

Au fost aduse în discuție în cadrul conferinței de presă, problemele pe care legislația actuală le ridică tot mai des și parcă mai acut, în serviciile medicale destinate persoanelor pentru care viața este oricum grea, prin deficiențele ori suferințele pe care le au, mulți dintre ei încă din naștere. Hățișurile legislative, implicarea limitată a statului, fondurile destinate serviciilor stomatologice, din totalul fondurilor medicale, de doar 0,5 la sută (față de 6-10 la sută cât sunt alocate în alte state europene) fac ca astfel de proiecte să fie de o importanță covârșitoare pentru persoanele cu astfel de nevoi.

Implicarea întregii echipe în derularea proiectului și rezultatul grăitor – cele două cabinete complet funcționale și un unit mobil pentru tratamente la domiciliu – reprezintă un exemplu pe care, mai ales factorii de răspundere care pot oferi sprijin prin facilitarea finanțărilor, prin atenție deosebită, inițiativă legislativă, trebuie să-l aprecieze și să îl trateze la adevărata lui însemnătate. Nu doar când totul merge bine, ci mai ales atunci când apar problemele, greutățile mari și când,  așa cum știm cu toții, rând pe rând toate ușile se închid.

 

 

3 Thoughts to “Proiect medical de anvergură pentru zâmbetul sălăjenilor cu dizabilități”

  1. felicia

    Felicitări pentru articol Florin! Se pare ca alte ziare nu sunt interesate de asemenea proiecte. Multumim.

  2. Anonim

    elena cristescu scrie multe falsuri in proiecte. cati beneficiari are proiectul ? respecta cele scrise ??// beneficiari falsi. trebuie imputata suma

Leave a Comment