Primele două cazuri de gripă din acest sezon au fost confirmate, a anunţat, zilele trecute, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba despre o copilă de 13 ani din Bucureşti, diagnosticată cu virusul AH3N2, şi un bărbat de 58 de ani din judeţul Prahova, cu virusul gripal tip B. Ambele persoane s-au îmbolnăvit în săptămâna 24-30 octombrie şi nu fuseseră vaccinate antigripal.
Cea mai simplă metodă pentru a preveni gripa este vaccinarea. Aceasta protejează persoana vaccinată faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatogie asemănătoarea gripei, dar au evoluţie mai uşoară. În plus, atenuează propagarea gripei sezoniere, reducând, astfel, semnificativ, şi cheltuielile publice cu tratamente medicale.
În judeţul Sălaj a ajuns deja o primă tranşă de vaccinuri, pe care Direcţia de Sănătate Publică Sălaj le-a distribuit medicilor de familie şi unităţilor spitaliceşti. „Am primit 7.000 de doze, însă sperăm să mai primim încă aproximativ 3.000”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Potrivit spuselor sale, în judeţ au fost cartagrafiate peste 45.000 de persoane care intră în grupele de risc şi care pot beneficia gratuit de inumizare. În această categorie intră sălăjenii cu vârste cuprinse între 6 şi 64 de ani, aflaţi în evidenţă cu afecţiuni cronice, pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice ori diabet (20.137 de persoane), personalul sanitar şi din unităţile de ocrotire (1.844), gravidele (465), adulţii şi copiii din centrele de ocrotire socială (600), precum şi cei cu vârste de peste 65 de ani. „Din experienţele anilor trecuţi, aproximativ un sfert din persoanele cartagrafiate aleg să se vaccineze”, subliniază oficialul Direcţiei, menţionând că anul trecut, judeţul a primit 10.020 de doze de antigripal, din care au fost folosite mai puţin de 10.000.
Vaccinul antigripal se administrează în cabinetele medicilor de familie.
Ce este gripa?
Între gripă şi banala raceală, doua notiuni distincte, dar care creează adesea confuzie în rândul publicului, sunt diferenţe importante. “În timp ce răceala este provocată de către virusurile banale, adenovirusuri, rinovirusuri, care se vindecă spontan, în maxim o saptămână, fără riscul unor complicaţii, gripa reprezintă o boală infecţioasa determinată de virusul gripal care circulă la fiecare început de toamnă-iarnă şi care, netratată corect, poate duce la multiple complicaţii. Cea mai gravă este apariţia sindromului de detresa respiratorie acută, care poate duce inclusiv la deces”, explică Ligia Marincaş.
Vaccinarea nu este, însă, lipsită de efecte secundare. Potrivit reprezentului DSP Sălaj, reacţiile adverse pot fi clasificate în două tipuri: reacţii locale de scurtă durată, la locul injectării (durere, roseaţă, mâncărimi) şi reacţii sistemice (febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, toate acestea fiind de durată scurtă şi minore în comparaţie cu complicaţiile infecţiei gripale).
“Majoritatea oamenilor renunţă la vaccinare pe principiul că oricum răcesc în fiecare iarnă sau toamnă. Confuzia derivă din faptul că sezonul gripal coincide cu sezonul răcelii comune, ultima fiind provocată de multiple virusuri, care se găsesc din plin în natură. În plus, nu trebuie să uităm că pentru ca vaccinul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal, este nevoie de o perioadă de aproximativ două săptămâni, interval în care persoana care s-a vaccinat se poate îmbolnăvi de gripă. Pentru a evita această ultimă situaţie, recomăndarile infecţiologilor este să ne vaccinăm la începutul sezonul gripal, din luna octombrie, înainte să înceapă epidemia de gripă”, a subliniat sursa citată.